• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysły na projekty c++, współbieżność

HackNation - ogólnopolski hackathon
+1 głos
840 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2020 w C i C++ przez DamianW Bywalec (2,080 p.)
Dzień Dobry wszystkim ,mam takie pytanko. Ostatnio zacząłem sobie czytać książkę Pana Anthony'ego  Williamsa pt. "Język C++ i przetwarzanie współbieżne w akcji"  i można powiedzieć ,że totalnie wsiąknąłem w temat programowania współbieżnego . Mój problem polega na tym jednak ,że brak mi pomysłów na projekty , w których mógłbym używać tych bibliotek. Czy ktoś mógłby podzielić się pomysłem na projekt / projekty ? :D

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2020 przez marcin99b Szeryf (85,790 p.)
wybrane 29 czerwca 2020 przez DamianW

Najlepsza

Najlepiej to chyba przetwarzanie dużych ilości danych 
Pobierasz sobie jakiś potężny dataset -> https://www.kaggle.com/datasets tu masz gotowe bazy danych

Ustalasz sobie jakieś statystyki które chciałbyś wyliczyć, które są dość skomplikowane i zajmują troche czasu
I za pomocą współbieżności kombinujesz jak zrobić to szybciej
Początkowo masz ogromny progres, a później okazuje sie że operacje związane z utrzymaniem wielu wątków, ich odpalaniem itd, też zajmują moc, więc to nie jest tak że do każdej akcji im więcej wątków tym lepiej, czasami tworzenie wątków i zarządzanie nimi zabiera więcej mocy od korzyści jaką dają

Najlepiej to przećwiczyć i przebadać

Wymyśl sobie tak z 10-20 różnych statystyk najlepiej i szukaj najszybszego sposobu 

komentarz 29 czerwca 2020 przez DamianW Bywalec (2,080 p.)
Świetna strona i świetny pomysł na wykorzystanie bibliotek przetwarzania współbieżnego! Bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam :D
+2 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2020 przez fedora Użytkownik (500 p.)

marcin99b zaproponował ciekawy pomysł. Innym równie ciekawym wykorzystaniem współbieżności są też metody numeryczne, a konkretnie mam na myśli algorytmy ewolucyjne. Nie są one zbyt skomplikowane, a także nie wymagają żadnych danych. Przykładem ich użycia może na przykład być optymalizacja jakiejś skomplikowanej ciągłej funkcji wielu zmiennych z jakimiś ograniczeniami co do dziedziny np:

f(x,y,z,w) = sin(x*y)*log((z+w)^2) + cos(z*w)*(x-y+z-w)^3    ; x,y,z,w należą do przedziału (-100, 100)

W celu znalezienia maksymalnej wartości takiej funkcji polecam zapoznać się z działaniem zwykłego algorytmu ewolucyjnego:

• krzyżowanie
  • mutowanie

A następnie rozszerzenie problemu o model wyspowy (migracyjny). Moja sugestia to traktowanie jednej bądź kilku wysp jako osobne wątki. Migracjami będzie wymiana informacji między wątkami. Powodzenia!

BTW: funkcja wymyślona z czapy. Bardziej wymagająca funkcja o dowolnym wymiarze wektora parametrów:

https://www.sfu.ca/~ssurjano/schwef.html

GA nie służą tylko do optymalizacji jakichś z góry znanych funkcji. Przykładowy fajny filmik z wykorzystaniem GA: https://www.youtube.com/watch?v=r_It_X7v-1E

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 1,881 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2020 w C# przez gmcode Gaduła (3,140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,473 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2019 w Python przez Borys Użytkownik (830 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,913 wizyt
pytanie zadane 27 września 2020 w Python przez lubie internet Użytkownik (780 p.)

93,627 zapytań

142,551 odpowiedzi

323,050 komentarzy

63,132 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 1694p. - dia-Chann
  2. 1676p. - DziarnowskiJ
  3. 1650p. - Łukasz Piwowar
  4. 1640p. - CC PL
  5. 1616p. - Maurycy W
  6. 1607p. - raydeal
  7. 1602p. - Adrian Wieprzkowicz
  8. 1588p. - Tomasz Bielak
  9. 1521p. - Michal Drewniak
  10. 1360p. - rafalszastok
  11. 1335p. - robwarsz
  12. 1269p. - Rafał Trójniak
  13. 1257p. - ssynowiec
  14. 1208p. - Mariusz Fornal
  15. 1116p. - rucin93
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...