• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błędna odpowiedź - FR_02_10 - Skalowanie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
216 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2020 w SPOJ przez grineee Bywalec (2,270 p.)
edycja 24 czerwca 2020 przez grineee

!!!!! UWAGA, W PYTANIU ZAWARTE JEST ROZWIĄZANIE ZADANIA!!!!!

 

Cześć! 

Mam problem z zadaniem ze SPOJ, sprawdziłem już na wszelkie sposoby i dla mnie zawsze output jest prawidłowy, dlatego zwracam się o pomoc tutaj. 

 

#include <iostream>

using namespace std;

string reverseString(string);

int main()
{
	string napis;
	cin >> napis;
	int L = napis.length();
	int ile;
	cin >> ile;
	for (int i = 0; i < ile; i++)
	{
		string wynik = napis;
		int skala;
		cin >> skala;
		if (skala < 0) 
		{
			wynik = reverseString(napis);
			skala = -skala;
		}
		else if (skala == 0) 
		{
			wynik.empty();
			wynik = napis[L-1];
		}
		L = wynik.length();
		for (int j = 0; j < L; j++)
		{
			cout << wynik[j];
			if ( j != (L-1) )
			{
				for (int h = 0; h < (skala-1); h++)
				{
					cout << " ";
				}
			}
		}
		cout << endl;
	}
	return 0;
}

string reverseString(string S)
{
	int L = S.length();
	string result;
	while (L > 0)
	{
		result += S[L-1];
		L--;
	}
	return result;
}

Jeśli ktoś wie lub podejrzewa z jakiego powodu sędzia wywala mi nieprawidłową odpowiedź, to będę wdzięczny za naprowadzenie mnie na trop. smiley

komentarz 24 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Dlaczego nie wkleiłeś całego kodu?
komentarz 24 czerwca 2020 przez grineee Bywalec (2,270 p.)
edycja 24 czerwca 2020 przez grineee
  • Niech kod, który wysyłasz na forum nie podpowiada innym użytkownikom sposobu rozwiązania danego problemu. 

Taki regulamin, co zrobisz :/

edit: w zasadzie, to nawet napisałem to w pytaniu 

1
komentarz 24 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Piszesz, że masz problem, nie wszyscy mają chęci uzupełniać kod by się w ogóle skompilował. Do mechanika też przychodzisz z samym silnikiem?Jak napiszesz na początku, że post zawiera rozwiązane, to będzie okey.
komentarz 24 czerwca 2020 przez grineee Bywalec (2,270 p.)
edycja 24 czerwca 2020 przez grineee
Zrobione, a jak chcesz, to napisz do modów o zmianę regulaminu :P
komentarz 24 czerwca 2020 przez grineee Bywalec (2,270 p.)
Spróbowałem jeszcze nie dodawać znaku końca linii po ostatnim wypisaniu, ale też wyrzuca błędną odpowiedź

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2020 przez Lewo Gaduła (3,000 p.)


A wiadomo coś z jakiego powodu nie przechodzi przez weryfikację? Może za długi czas wykonania? Masz limit 1s a złozoność O(n^3)

Zamiast

for (int j = 0; j < L; j++)
        {
            cout << wynik[j];
            if ( j != (L-1) )
            {
                for (int h = 0; h < (skala-1); h++)
                {
                    cout << " ";
                }
            }
        }

Polecę Ci jedną pętle z warunkiem for (int j = 0; j < L-1; j++) gdzie space wstawiasz jakąś taką metodą.

word.insert(0, space_num, ' ');
word.append(space_num, ' ');

http://www.cplusplus.com/reference/string/string/append/

komentarz 9 lipca 2020 przez Whistleroosh Maniak (56,980 p.)
Problemem nie jest złożoność, a to, że zadania na SPOJu są często niestarannie napisane. Zdarza się że w testach pojawia się przykład którego istnienie nie zostało wspomniane w samej treści zadania. Nie zdziwiłbym się gdyby w testach do tego zadania pojawiły się np. takie rzeczy jak operacje typu -0, czyli na początku odwróć a potem wypisz ostatnią litere, mimo iż w samej treści nic o takiej operacji nie powiedziano
komentarz 16 lipca 2020 przez grineee Bywalec (2,270 p.)

@Lewo, Problem już rozwiązałem po skrupulatnej i długiej analizie, zapomniałem zamknąć tematu cheeky

Problemem było nadpisywanie się zmiennej L smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 460 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 240 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2020 w SPOJ przez wojtek_suchy Mądrala (6,880 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 371 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...