• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP i baza danych MySQL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2020 w SQL, bazy danych przez danielch Użytkownik (660 p.)

Dzień dobry, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak umieścić na stronie (php) wszystkie rekordy z bazy mysql? W sensie wszystko co jest w tabeli np. uzytkownicy czy klienci. Uczę się jeszcze php więc nie za bardzo wiem o co chodzi. Tworzę akurat aplikację internetową i chciałbym mieć wszystkich klientów z bazy wypisanych na ekranie. Może ktoś pomóc?

Blok do skryptu, który wyświetla wszystkich klientów

<?php
session_start();



?>
<!DOCTYPE html>
	<html>
		<head>
			<meta charset="utf-8">
		</head>
		<body>
		<?php
			echo "<b>Imię: <br>".$_SESSION['imie'];
			
			echo "<br><b>Nazwisko: <br>".$_SESSION['nazwisko'];
			
			echo "<br><b>Adres: <br>".$_SESSION['adres'];
			
			echo "<br><b>Telefon: <br>".$_SESSION['telefon'];
			
			echo "<br><b>Email: <br>".$_SESSION['email'];
		
		?>	
			
		</body>
	</html>

Bloczek, który przetwarza informacje, łączy się i wyciąga rekordy z bazy

<?php

session_start();

require_once "connect.php";
$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);

if ($polaczenie->connect_errno!=0) {
	echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
}
else {
	$zapytanie_2 = "SELECT * FROM klienci";
	
	if($rezultat=@$polaczenie->query($zapytanie_2)) {
		$ilu_klientow=$rezultat->num_rows;
		if($ilu_klientow<1000) {
		$wiersz=$rezultat->fetch_assoc();
		$_SESSION['id']=$wiersz['id'];
		$_SESSION['nazwisko']=$wiersz['nazwisko'];
		$_SESSION['imie']=$wiersz['imie'];
		$_SESSION['adres']=$wiersz['adres'];
		$_SESSION['email']=$wiersz['email'];
		$_SESSION['telefon']=$wiersz['telefon'];
		
		header('Location: dane_klientow.php');
		}
		
	}
}









?>

Pytanie które zadałem do bazy to " SELECT * FROM klienci"

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2020 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Unikaj SELECT *, to nie jest dobra praktyka i można się na niej czasem przejechać. A tak po za tym to najlepiej poszukaj sobie w necie pierwszego lepszego kursu php+mysl i znajdziesz informacje jak łączyć sie z bazą i iterować po wynikach. Dawno nie pisałem w PHP, ale gdy trochę w tym siedziałem to używałem PDO, nie wiem jak jest w tej chwili ale to nie ma w sumie znaczenia, chodzi o to, aby na początek chwycić zasadę i o co w tym chodzi, a zmiana metody to już tylko kwestia doczytania dokumentacji.
0 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Do głowy przychodzi mi zapytanie: "SELECT wszystkie rekordy WHERE id jest większe lub równe 1"

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 3,327 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2015 w SQL, bazy danych przez kuba.Buba Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 902 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez Turqus Obywatel (1,420 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 403 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...