• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd w c++ (vs code)

Object Storage Arubacloud
0 głosów
347 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2020 w C i C++ przez SiekamCebule Początkujący (370 p.)

Witam, robie sobie funkcje do generowania bardziej "losowych" liczb i vsc ode pokazuje mi błąd w klamrach:

#include <bits/stdc++.h>
using namespace std;

int rand1;

int random(rand1 = 15 + 1)
{ //tutaj  jest ten blad//
    srand(time(NULL));
    int r1, r2, r3, r4, random;
    for (int i = 1; i >= 1000; i++)
    {
        r1[i] = rand() % rand1;
        r2[i] = rand() % 1000 + 1;
    }
    r3 = rand() % 1000 + 1;
    r4 = r2[r3];
    random = r1[r4];
}

int main()
{
    int random(rand1 = 15 + 1);
    cout << random;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Złe klamry. No i nie ma return'a. W dodatku cała funkcja jest źle napisana. 

http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/Poziom-2/Funkcje-pierwsze-starcie/291

0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2020 przez Adamski Nowicjusz (140 p.)
Witaj SiekamCebule,
nie jestem pewien, lecz błąd może dotyczyć linijki 6, a dokładniej wyrażenia w nagłówku funkcji (chodzi o to "rand1 = 15 + 1"). W nagłówku zazwyczaj definiuje się zmienne (czyli np "int mojaLiczbaLosowa") bez wyrażenia. Chyba też zapomniałeś zwrócić nowo wyliczoną wartość.
Jeżeli mogę, to linijka 22 też jest niepoprawna, gdyż random, to nazwa funkcji, a tuż po typie zmiennej należy dać jej nazwę, a dopiero później jej wartość, lub wywołanie funkcji właśnie.
Zmień tą linijkę na coś w stylu: int mojaLiczba = random(15 + 1).

Dodam też, że czasem dołączenie opisu błędu jest pomocne.
Pozdrawiam
Adamski

o/
komentarz 18 czerwca 2020 przez SiekamCebule Początkujący (370 p.)
a jest inny sposób na losowe liczby? nie chce używać rand() bo tam widać cykliczność liczb ze coraz większe :(
komentarz 18 czerwca 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 75 wizyt
pytanie zadane 19 marca w C i C++ przez Helixxx Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 408 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2018 w C i C++ przez Yorweth Obywatel (1,310 p.)

92,549 zapytań

141,392 odpowiedzi

319,518 komentarzy

61,934 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...