• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Raspberry pi 4 wolny przesył danych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
826 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2020 w Sprzęt komputerowy przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)

Dzień dobry,

Mam problem z raspberry pi 4. Otóż mimo wpięcia dysku SSD w usb 3.0 prędkości są takie same jak usb 2.0.

Dysk jest na ntfs, próbowałem też ext3 i ext4 prędkości nie zmieniają się.

Po podłączeniu dysku do komputera prędkość wynosi 200MB/s więc to nie wina kabla. Komputer i raspberry pi są wpięte do tego samego routera więc to też nie wina sieci.

Wielokrotnie przeinstalowywałem raspbiana ostatnio nawet zainstalowałem OMV5 z myślą, że to pomoże ale prędkości są takie same. Od razu mówię, że próbowałem z innymi dyskami ale bezskutecznie.

Błagam o pomoc sad

Poniżej zamieszczam screena transferu. Jest to max jaki mogę wyciągnąć.

komentarz 15 czerwca 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2020 przez warzywko13 Użytkownik (840 p.)

Tak zrobiłem, ale prędkość się nie zmieniła. Gdy wpiszę dmeag wyskakują takie krzaczki ale reszta działa. Po uruchomieniu komendy dmesg | grep usb-storage wszystko wydaje się działać ale prędkość nie idzie w górę

0 głosów
odpowiedź 26 września 2020 przez Nicekovsky Dyskutant (9,820 p.)
Podłączyłeś kabel do USB 3.0 na malince i do dysku? Kabel wspiera taka wersję USB i czy jest on dobry a nie kupiony po taniości w jakimś sklepie za 10-30zl
komentarz 29 marca 2021 przez laiklynn.amaia Obywatel (1,060 p.)
Hej, ale 10-30zł za kabel USB to nie jest tanio XD to tylko kabel i 30 zł to sporo jak za kawałek drutu (w dużym uproszczeniu).
komentarz 27 listopada 2021 przez Nicekovsky Dyskutant (9,820 p.)
Kable USB, masz tak samo jak np. z HDMI, niby drogi, fajny a okazuje się kijowy.

Na kablu masz napisane z jaką prędkością może przesyłać (często zawyżone) oraz producenci lubią oszczędzać na jakości -> więc wąskim gardłem może być kabel który nie pozwala na szybsze zapisywanie/odczytywanie. Kup byle jakiś kabel powiedźmy za 20zł 3m i kabel od telefonu i zobacz różnice.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 336 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez laiklynn.amaia Obywatel (1,060 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 293 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2021 w Python przez Krzysio4224 Obywatel (1,690 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 136 wizyt

92,967 zapytań

141,930 odpowiedzi

321,163 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...