• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hosting dla projektu .net core

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
2,017 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2020 w C# przez michal Mądrala (5,560 p.)
Witam. Chciałbym zrobić aplikację która składała by się z frontu (react ,lub angular), backendu (.net core, lub PHP laravel), oraz bazy (MSSQL, lub mySQL). Mam dylemat ponieważ mam większe doświadczenie w .net i bardziej był bym skłonny iść w tą stronę, tylko pytanie jak wygląda hostowanie takiego projektu i czy jest to dużo bardziej kosztowne niż np laravel i zwykły hosting. Czy w przypadku gdybym się zdecydował na opcję .net core musiał bym osobno wykupić serwer VPS + dodatkowo zwykły hosting na postawienie frontu i bazy danych, czy są jakieś możliwości żeby to wszystko w jednym miejscu było. Proszę o sugestię jak to najlepiej było by ogarnąć, ewentualnie jak macie jakieś sprawdzone hostingi pod tego typu aplikacje to proszę o info. Dodam że na chwilę obecną nie jestem w stanie określić jaka ilość użytkowników by była. Zapewne na początek było by niewiele i przyrost z czasem.

Pozdrawiam.
komentarz 14 czerwca 2020 przez Landu Stary wyjadacz (11,880 p.)

Nigdy nie miałem styczności z asp.net, ale wydaje się że Azure jest najlepiej przystosowanie do hostowania takich aplikacji.

https://docs.microsoft.com/pl-pl/aspnet/core/tutorials/publish-to-azure-webapp-using-vs?view=aspnetcore-3.1

1
komentarz 14 czerwca 2020 przez JakSky Stary wyjadacz (14,770 p.)
Co do hostingu .net Core to spokojnie obejdzie się bez VPS. W Polsce masz webio.pl za granicą jest masa firm. Najtańsze są po kilka-kilkanaście zł na miesiąc.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 czerwca 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Ja mam backend w Javie i on działa na heroku, a frontend mam na netlify. Oba narzędzia darmowe.
0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2020 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenie w tych kwestiach  ?
0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2020 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Jesteś pewny że .NET Core + react/angular?
Nie miałeś na myśli czasem ASP.NET Core?
Wtedy mógłbyś ogarnąć frontend i backend jedną aplikacją, jedynie co byś jeszcze potrzebował do serwer baz danych. (bez react'a/angular'a)

Jest jeszcze opcja wykupienia VPS'a i postawienia na nim wszystkiego czego potrzebujesz, czyli frontend, backend, serwer baz danych.

Potem jeszcze opcjonalnie wykupujesz domenę jeśli nie chcesz otwierać stronę po IP'ku. (lub wybierasz opcję z darmową domeną)

Użycie Heroku też nie jest złym pomysłem, wtedy byś wydał $7/miesiąc na stale działającą apkę.
Darmowa wersja "usypia" apkę po godzinie nieaktywności, ale jeśli nie stanowi to dla ciebie problem poczekania 5-10 sekund na załadowanie strony, to możesz nawet darmową wersję brać.
Posiada także darmową bazę danych PostgreeSQL (z ograniczeniem do 10,000 wierszy)

Jeśli twoja aplikacja ma zamiar korzystać także z dysku, to musisz wydać kolejne pieniądze. (Amazon S3, $0.024/GB)
komentarz 17 czerwca 2020 przez michal Mądrala (5,560 p.)
Chciałbym żeby to było SPA, stąd react/angular + api w .net core. Czyli najlepszą opcją byłoby wykupienie VPS ? W taki przypadku można było by postawić api .net core z baza i front w jednym miejscu  ?

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 30 października 2019 w C# przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2018 w Nasze projekty przez marcin99b Szeryf (84,170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 437 wizyt

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...