• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

samouzupełnianie bazy po dodaniu lub usunięciu pola

0 głosów
162 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2020 w JavaScript przez Pytajnikowiec Początkujący (290 p.)

Siema, używam obecnie w projekcie mongoose i mongodb. Mam kolekcję i ona zawiera dokumenty z polami "x", "y" i tych dokumentów jest na przykład 1000. Dodaje do kodu backendowego w mongoose kolejne pole "z", którego wartość zależy od "x" lub "y", lub od tego i tego.

I teraz pytanie czy tworząc tysiąc pierwszy dokument z nowym polem "z" istnieje sposób by poprzednie 1000 też go miały stworzony i uzupełniony w oparciu o schemat w mongoose czy musiałbym użyć do tego innego narzędzia?
Albo jakbym zrezygnował z któregoś pola to żeby wszystkie te pola w bazie zostały usunięte.

Przykład: mam w bazie jakieś liczby

liczba_pierwsza liczba_druga
2 3
4 6
3 3

W api zwracam liczby i sumę tych liczb z wiersza z czego suma jest obliczana na żywo. Stwierdzam że chce mieć sumę od razu w bazie i definiuje ją w mongoose. Dodaje liczby (4, 9) i wychodzi

liczba_pierwsza liczba_druga suma
2 3  
4 6  
3 3  
4 9 13

A ja bym chciał:

liczba_pierwsza liczba_druga suma
2 3 5
4 6 10
3 3 6
4 9 13

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 289 wizyt
pytanie zadane 25 października 2018 w JavaScript przez kaczor32 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 923 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2021 w JavaScript przez Bartx Bywalec (2,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 460 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2018 w JavaScript przez Anoonymous Obywatel (1,560 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,290 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...