• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Schemat bazy danych

Cloud VPS
0 głosów
1,786 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2020 w SQL, bazy danych przez mimisinho Nowicjusz (180 p.)

Witam. Mam do zaprojektowania prosty schemat bazy danych klubu piłkarskiego (ok. 8 tabelek). Zrobiłem taką jak w załączniku. I mam pytania. Czy ten schemat (relacje 1 do wielu itp.) jest dobrze skonstruowany, czy tabela np. Zawodnicy_na_treningu jest potrzebna (wydaje mi się ze tak bo zawodnik może być w klubie ale nie przyjdzie jakiegoś dnia na trening)? Proszę nie patrzeć na kolumny i typy danych wiem ze są zle XD Ogolnie mi chodzi o to czy ten schemat ma sens, relacje, tabele itp. 

komentarz 4 czerwca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. w jednym treningu, moze wziac udzial tylko 1 klub?

2. zawodnik-transfer, jak dla mnie tez n:m (zalezy co rozumiesz przez transfer, wypozyczenie itd?)

3. klub tansfer, jak dla mnie tez n:m

4. wiele treningow- jedna baza treningowa, jedna baza treningowa wiele treningow, czyli klub trenuje tylko w jednej bazie treningowej i jej nie zmienia? i tu znowu zalezy co masz na mysli przez  trening, bo jsli np: trening podan, no to moze sie rozegrac w wielu bazach treningowych
komentarz 4 czerwca 2020 przez mimisinho Nowicjusz (180 p.)
1. Chodziło mi tutaj o to, że klub może np. w roku poprowadzić wiele treningów

2. Tabela transfer ma oznaczać zmienianie klubów np. że w latach 13-15 był w klubie A, w latach 15- Null jest w Klubie B

4, Tutaj zrobiłem tak, że klub ma jedną bazę treningową i tylko na niej ćwiczy
komentarz 4 czerwca 2020 przez mimisinho Nowicjusz (180 p.)
W tej bazie chcę się najbardziej tutaj opierać na tych treningach
komentarz 4 czerwca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. ale chodzi o to ile klubow bierze udzial w jednym treningu o tym mowi ta relacja. I moga to byc wiecej niz jeden, tak mi sie wydaje

2. ok
komentarz 4 czerwca 2020 przez VBService Ekspert (256,600 p.)

@mimisinho, W tabeli zawodnicy_na_treningu jest moim zdaniem bład:

id_trening - ok.
id_liga - powinno chyba byc id_zawodnik
obecny - zamieniłbym na od_ktorej godziny do_ktorej zawodnik jest na treningu

ponieważ sam wpis do tej tabeli powinien być informacją, że dany zawodnik (id_zawodnik) jest na treningu. zawodnik kończy trening usuwasz rekord z tabeli. Zawodnik przychodzi na trening dodajesz wpis do tej tabeli i np.:

SELECT * FROM zawodnicy_na_treningu;

Zwrócone wiersze mówią nam, którzy zawodnicy są na treningu wszyscy inni, których nie ma na tej liście, są przed komputerami i czytają wpisu na forum.pasja-informatyki.pl wink

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,739 wizyt
pytanie zadane 11 września 2018 w SQL, bazy danych przez mus Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 4,625 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2018 w SQL, bazy danych przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 754 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2021 w SQL, bazy danych przez Misiek Mądrala (5,320 p.)

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...