• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Schemat bazy danych

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,448 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2020 w SQL, bazy danych przez mimisinho Nowicjusz (180 p.)

Witam. Mam do zaprojektowania prosty schemat bazy danych klubu piłkarskiego (ok. 8 tabelek). Zrobiłem taką jak w załączniku. I mam pytania. Czy ten schemat (relacje 1 do wielu itp.) jest dobrze skonstruowany, czy tabela np. Zawodnicy_na_treningu jest potrzebna (wydaje mi się ze tak bo zawodnik może być w klubie ale nie przyjdzie jakiegoś dnia na trening)? Proszę nie patrzeć na kolumny i typy danych wiem ze są zle XD Ogolnie mi chodzi o to czy ten schemat ma sens, relacje, tabele itp. 

 

komentarz 4 czerwca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. w jednym treningu, moze wziac udzial tylko 1 klub?

2. zawodnik-transfer, jak dla mnie tez n:m (zalezy co rozumiesz przez transfer, wypozyczenie itd?)

3. klub tansfer, jak dla mnie tez n:m

4. wiele treningow- jedna baza treningowa, jedna baza treningowa wiele treningow, czyli klub trenuje tylko w jednej bazie treningowej i jej nie zmienia? i tu znowu zalezy co masz na mysli przez  trening, bo jsli np: trening podan, no to moze sie rozegrac w wielu bazach treningowych
komentarz 4 czerwca 2020 przez mimisinho Nowicjusz (180 p.)
1. Chodziło mi tutaj o to, że klub może np. w roku poprowadzić wiele treningów

2. Tabela transfer ma oznaczać zmienianie klubów np. że w latach 13-15 był w klubie A, w latach 15- Null jest w Klubie B

4, Tutaj zrobiłem tak, że klub ma jedną bazę treningową i tylko na niej ćwiczy
komentarz 4 czerwca 2020 przez mimisinho Nowicjusz (180 p.)
W tej bazie chcę się najbardziej tutaj opierać na tych treningach
komentarz 4 czerwca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. ale chodzi o to ile klubow bierze udzial w jednym treningu o tym mowi ta relacja. I moga to byc wiecej niz jeden, tak mi sie wydaje

2. ok
komentarz 4 czerwca 2020 przez VBService Ekspert (251,170 p.)

@mimisinho, W tabeli zawodnicy_na_treningu jest moim zdaniem bład:

id_trening - ok.
id_liga - powinno chyba byc id_zawodnik
obecny - zamieniłbym na od_ktorej godziny do_ktorej zawodnik jest na treningu

ponieważ sam wpis do tej tabeli powinien być informacją, że dany zawodnik (id_zawodnik) jest na treningu. zawodnik kończy trening usuwasz rekord z tabeli. Zawodnik przychodzi na trening dodajesz wpis do tej tabeli i np.:
 


SELECT * FROM zawodnicy_na_treningu;

Zwrócone wiersze mówią nam, którzy zawodnicy są na treningu wszyscy inni, których nie ma na tej liście, są przed komputerami i czytają wpisu na forum.pasja-informatyki.pl wink

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,348 wizyt
pytanie zadane 11 września 2018 w SQL, bazy danych przez mus Użytkownik (700 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 4,168 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2018 w SQL, bazy danych przez Antero00 Gaduła (3,670 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 500 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2021 w SQL, bazy danych przez Misiek Mądrala (5,300 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...