• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak przygotować się do matematyki na studiach po 10 letniej przerwie od szkoły średniej?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
2,037 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez remoh Początkujący (390 p.)
Witam,

po 10 latach od zakończenia szkoły średniej chciałbym iść zaocznie na studia informatyczne.

Znacie może jakąś książkę, kurs internetowy który by mi przypomniał wiedze matematyczną z zakresu szkoły średniej?

Dodam jeszcze, że przed szkołą średnią byłem dobry z matematyki i ją lubiłem ale liceum miałem tragiczną nauczycielkę matematyki, która nie potrafiła uczyć i nawet świeżo po szkole średniej miałem ogromne braki. Na lekcjach się NICZEGO nie nauczyłem i całą szkołę ledwo udawało mi się zdawać. Pół roku przed maturą zacząłem przygotowywać się do podstawowej matury z matematyki samodzielnie i zdałem ją na 50%.

Aktualnie uczę się programować. Przerobiłem cały kurs C++ z tej strony oraz jestem w połowie książki Stephena Prata i rozwiązuje zadania na SPOJ. Uważam, że minąłem się z powołaniem. Programowanie, a zwłaszcza backend to coś co naprawdę uwielbiam robić ale już nawet podczas wykonywania niektórych zadań na SPOJ wychodzą moje braki z matematyki i masa zapomnianych podstaw.

Poza samym nauczeniem się programowania chciałbym jeszcze mieć skończone studia informatyczne, dlatego szukam jakiś materiałów, które dałyby mi solidną podstawę przed studiami.

 

Pozdrawiam
komentarz 4 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 4 czerwca 2020 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)

@remoh, 50% z matury podstawowej to nie jest wysoki wynik, więc wnioskuję, że masz dość duże braki (tym bardziej po 10 letniej przerwie). Zobacz na YouTubie kanał Matemaks. On robi typowo kursy pod maturę, ale na pewno szybko załapiesz i odświeżysz wiedzę z liceum. Szczególnie fajne pod programowanie są kursy z kombinatoryki.

komentarz 4 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
A nie z algorytmiki? Co ma wspólnego kombinatoryka z programowaniem?
1
komentarz 4 czerwca 2020 przez wiktoz Mądrala (7,040 p.)
W moim odczuciu kombinatoryka uczy logicznego myślenia. Algorytmika może okazać się zbyt trudna, ale to już musi sobie sam spróbować, bo nie mogę ocenić na jakim jest poziomie.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2020 przez icytower Bywalec (2,110 p.)
matemaks na yt to super opcja (https://www.youtube.com/user/matemaks ), dobrym patentem też będzie wziąć zbiór zadań z liceum i cisnąć po kolei od pierwszej klasy zadania ze zbioru. W ten sposób zorientujesz się gdzie masz największe braki i na czym przede wszystkim musisz się skupić. Używany zestaw książek do matmy do liceum kupisz za grosze. Albo wersja droższa ale chyba będzie bardziej efektywna znajdź korkarza i zajęcia dwa razy w tygodniu po dwie godziny.
0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Ja ze swojej strony polecił bym ci kurs Pana Karczyńskiego tak zwany eTrapez. Powinien ci spokojnie wystarczyć by zdać matematykę na studiach.
–1 głos
odpowiedź 4 czerwca 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
To ucz sie programowac a nie matematyki. Jak napotkasz jakis problem matematyczny w kodzie to wtedy przezucasz sie chwilowo na matme.

Studia to czesto stracony czas. Jezeli myslisz, ze dzisiaj twoj dyplom pobije RL projekt, to tylko w zacofanych firmach.
komentarz 4 czerwca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Tu nie chodzi o trudonosci z matma w koodzie, a raczej o to, ze pierwszy rok studiow to masakrycznie duzo matmy ;)
komentarz 4 czerwca 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
zgoda, to po co sie uczyc matmy, jak chcesz zajac sie informatyka?
1
komentarz 4 czerwca 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Algorytmy, projekty naukowe, bezpieczeństwo, wydajność.
komentarz 4 czerwca 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Algorytmy

2. Nie wiesz nigdy w jakiej czesci informatyki dana osoba chce pracowac, jesli pojdzie w AI i BigData to bedzie mu bardziej potrzebna niz Ci sie moze wydawac

3. W robotyce masz algorytmy, ktore sa odpowiedzialne za redukcje szumow i innych czynnikow, ktore moga zagluszyc wyniki

4. Kryptografia

5. Wydajnosc podepne akurat pod algorytmike
komentarz 4 czerwca 2020 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Wiesz co bedziesz robil idac na informatyke, bo jak nie wiesz to po co tam idziesz?

 

Chcesz mi powiedziec, ze bedziesz skakal z frontendu na krypto, lub z backendu na algorytmy?

 

Albo z robotyki na bazy danych? Przeciez to sa lata nauki - to tak jakbys zaczynal informatyke na nowo. To dlatego ta nauka ma tyle dziedzin i takie podzialy bo nie jestes w stanie ogarnac wszystkiego.

Moze jeszcze kwanty do tego doluzcie i AI z ML.

Olac matme i wziasc sie na infe - za to co bedziesz robil. Chcesz matme to rownie dobrze mozesz isc na ksiegowego (chodz tam i tak praktycznei tylko rpawo sie liczy) albo na analityka. Jak wybierzesz jakis dzial z infy do ktorego potrzebna jest matma - to tak jak pisalem wpierw infa a potem to z matmy co jest do tego potrzebne.

BTW ai to algorytmy a bd to bazy danych - optymalizacja i klucze. I to tylko dlatego, ze "ai" nazywamy cos pseudo inteligentnego.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,193 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 831 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 2,112 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...