• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Awykonalne zadanie z egzaminu, lub źle sformułowane.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
667 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2020 w Egzaminy zawodowe przez Olewojt Nowicjusz (150 p.)
W arkuszu praktycznym egzaminu EE.08 z sesji styczniowej w 2019 roku znalazłem zadanie którego nie jestem w stanie w żaden sposób wykonać, przeszukałem cały internet i nie udało mi się znaleźć rozwiązania.

Jest to polecenie do systemu Linux (Ubuntu).

Polecenie brzmi tak:
"skonfiguruj system w taki sposób, aby system tworzył historię haseł oraz pamiętał 3 ostatnio użyte hasła użytkowników"

Z tego co wiem to to samo zadanie jest bardzo łatwe w Windowsie. Wystarczy wejść w odpowiednią zasadę w gpedit.

Link do arkusza:
https://arkusze.pl/zawodowy/ee08-2019-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny.pdf

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 29 maja 2020 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Pytanie jest bardzo niejasne. 

pamiętał 3 ostatnio użyte hasła

3 ostatnie próby logowania? Historie 3 ostatnich zmian haseł?

historię haseł oraz pamiętał

plaintextem? hash wystarczy?

Dla mnie to brzmi jak zapisywanie plaintextem haseł z 3 ostatnich prób logowania dla każdego użytkownika, ale że takie rozwiązanie to poroniony pomysł (nawet jeśli logujemy tylko hasła z nieudanych prób) to odrzuciłbym tę opcję. 

Zrobiłbym coś, co jest dosyć proste i całkiem praktyczne, czyli skonfigurował pam, żeby przy zmianie hasła wymuszał użycie hasła innego niż 3 poprzednie:

password required pam_pwcheck.so nullok remember=3

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 560 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 7,173 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2017 w Egzaminy zawodowe przez Mimoid Użytkownik (760 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 2,643 wizyt

93,336 zapytań

142,332 odpowiedzi

322,418 komentarzy

62,673 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...