• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Coś jest nie tak z Bios w moim PC

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
199 wizyt
pytanie zadane 28 maja 2020 w Sprzęt komputerowy przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)

Witam,

Mam problem z Bios w moim PC. Zauważyłem że jak ustawiłem hasło do admin i user na Bios oraz Boot na HDD 1st, DVD 2nd i Pendrive 3rd to po jakimś czasie widzę ten ekran po włączeniu komputera:

Ustawienia Bios resetują się (czy może ktoś mi je resetuje, nie wiem). Czyli hasła do admin i user nie ma, Boot jest ustawiony na 1st Pendrive, 2nd DVD, 3rd HDD.

Moje pytanie brzmi, z czego to wynika? Czy wynika to z tego że bateria do Bios już się wyczerpała - raczej wątpię bo komputer kupiłem jakiś rok temu, czy może wynika to z czegoś innego?

Pytam o waszą radę.

Pozdrawiam.

2
komentarz 28 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
Sprawdź baterię od biosu.
komentarz 29 maja 2020 przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)
@tkz dziękuję ci za radę. Niestety jestem bardzo początkujący w tych kwestiach. Czy możesz mi wytłumaczyć jak ją mam sprawdzić i gdzie ona w ogóle się znajduje?
1
komentarz 29 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,020 p.)
komentarz 29 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Przy wymianie baterii na wszelki wypadek odłącz komputer od zasilania (wyciągnij wtyczkę z gniazdka) i "zdejmij" z siebie ładunek elektrostatyczny dotykając np. kaloryfera, lodówki, pralki, czy kranu.
komentarz 29 maja 2020 przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)
@tkz, @JSHolic, dzięki za rady. Spróbuje to w najbliższym czasie naprawić i napisze czy zadziałało.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 146 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Ravenz Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 287 wizyt
pytanie zadane 8 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez Adamek185wp Obywatel (1,280 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 864 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2017 w Sprzęt komputerowy przez TBacker87 Obywatel (1,140 p.)

92,979 zapytań

141,941 odpowiedzi

321,185 komentarzy

62,303 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...