• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zastosować DISTINCT, AS i ORDER BY jednocześnie?

0 głosów
556 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2020 w SQL, bazy danych przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)

Witam,

Mam taki problem, że chcę w swojej bazie danych, aby wypisać zmienne łącząc je ze sobą w np. imię i nazwisko razem - AS. Dodatkowo ma to być wszystko ujednolicone tzn. te same linijki połączone w jedno - DISTINCT i pogrupowane według nazwiska - ORDER BY. Próbowałem coś takiego:

use księgarnia_internetowa
SELECT DISTINCT imie + ' ' + nazwisko AS Klient, kod_pocztowy + ' ' + miejscowosc AS Miasto, ulica + ' ' + nr_domu AS Adres FROM Klient ORDER BY nazwisko, imie ASC

Niestety wyskakuje mi taki błąd: ORDER BY items must appear in the select list if SELECT DISTINCT is specified.

Szukałem w necie, ale nie udało mi się uzyskać sensownej odpowiedzi. Czy to się w ogóle da połą da się połączyć DISTINCT, AS i ORDER BY jednocześnie?

Dzięki za pomoc i pozdrawiamsmiley

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2020 przez adrian17 Mentor (354,880 p.)
Dokładnie tak jak komunikat mówi - dodaj rzeczy po których robisz ORDER BY (czyli nazwisko i imie) do SELECT.
komentarz 26 maja 2020 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)
Aaaaaa teraz widzę o co chodzi. Dziękuję:)

A da się zrobić żeby sortowało po nazwisku(tylko) ale żeby wyświetlało całość jako grupę tzn. imie i nazwisko?
komentarz 26 maja 2020 przez Antoni2422 Użytkownik (570 p.)
Ok nieważne. Mam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 609 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2020 w SQL, bazy danych przez Kolberg Obywatel (1,580 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 444 wizyt
pytanie zadane 7 września 2018 w SQL, bazy danych przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 552 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2020 w SQL, bazy danych przez Farba Początkujący (440 p.)

93,720 zapytań

142,648 odpowiedzi

323,266 komentarzy

63,270 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...