• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura informatyka- zadanie na napisanie kodu na kartce

Object Storage Arubacloud
0 głosów
708 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2020 w Python przez Dominoday Początkujący (420 p.)

Witajcie,

Jeżeli w danych wejściowych mam tablicę zawierającą jakieś elementy i zmienną która informuje ile jest elementów w tej tablicy i mam napisać algorytm to muszę wykorzystać wszystkie dane czy mogę zaprzestać tylko na tablicy?

W poleceniu nie ma słowa o tym czy muszę wykorzystać wszystkie dane czy też nie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 26 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Masz napisac algorytm, czy polowe algorytmu?

2. Musisz wykorzystac wszystkie dane wejsciowe, bo nie wiesz ile liczb wprowadzi Malgosia

3. Wyjscia nie musisz uwzgledniac, bo masz napisac algorytm. Wejscie i wyjscie, to tylko pomoc wizualna, w razie problemu ze zrozumieniem

4. Algorytm powinien byc nie liniowy, to tez wazna informacja. Najlepiej wziac jakis marker i kazda wazns informacje, ktora zwiera liczby, procenty, cos co pomoze w rozwiazaniu podkreslac.
komentarz 26 maja 2020 przez Dominoday Początkujący (420 p.)

No tak ale wykorzystując Pythona nie potrzebuje wiedzieć ile liczb zostało wprowadzone do tablicy. Jak by się zdażyło tak jak w tej sytuacji, że nie wiedziałbym jak zrobić ten program inaczej niż liniowo to wystarczy taki kod który nie wykorzystuje informacji o ilości elementów w tablicy:

For x in A:
     If x % 2==0:
     print(x)
     break

 

komentarz 26 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
A jest pewnie tablica, czy tam kontenerem, wiec jest to cos w tylu c++ for (int i : vector). Ale pod maska kryje sie jednak ten rozmiar, bo mowi to iteruj do konca kontenera. Jezeli wybralbys jezyk programowania, to wtedy warto dodac na pewno komenatrze do kodu oraz napomknac, ze rozmiar tablicy nie jest wazny. Aczkolwiek zauwaz, ze rozmiar tablicy i tak jest znany, bo najpierw dane musza zostac wprowadzone.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,740 wizyt
pytanie zadane 8 listopada 2017 w Inne języki przez Melchior Obywatel (1,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2019 w Egzaminy zawodowe przez Bazi Użytkownik (680 p.)
–2 głosów
0 odpowiedzi 757 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...