• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ odtwarzanie filmu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
238 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2020 w C i C++ przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)
Hej czy ja dobrze myślę że odtwarzanie filmu polega po prostu na tym że z filmu są pobierane klatki po klatce i program pokazuje jakby ss'y z filmu ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Caly film to sa klstki. To nic innego jak zslozmy 1000 zdjec w ciagu jednej sekundy, ktore pozniej beda wyswietlane znowu w ciagu tej jednej sekundy, czyli co 1 milisekunde, by uzykac plynnosc obrazu. Wiec odtwarzajac go, odwtwarzasz np 1000 zdjec w ciagu sekundy i tyle. A ile dokladnie to nie wiem, bo to pesnie zalezy od kilku czynnikow. Tylko nie rozumiem co to ma wspolnego z C++.

Nie wiem, czy widziales kiedys te stare filmy w aparatach, ktore pozniej sie wywolywalo, ale ale tak to wyglada. Chyba kamera IMAX dziala ciagle na tych starych rolkach, dlatego tez nie wypozyczenie jest tskie drogie i nakrecenie calego filmu ich kamera, chyba nie mozliwe.

https://youtu.be/rqSbmw9u1CE
komentarz 25 maja 2020 przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)

Tylko nie rozumiem co to ma wspolnego z C++.

Chce zrobić sobie amatorski odtwarzacz video bo jak oglądam jakiś film to zazwyczaj w VLC który zje mi czasem 400 MB ram 

komentarz 25 maja 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
edycja 25 maja 2020 przez j23

Wiec odtwarzajac go, odwtwarzasz np 1000 zdjec w ciagu sekundy i tyle.

Osiągnięcie takiej precyzji nie jest możliwe, więc wyświetlasz tylko te klatki, które w danej jednostce czasu są aktualne (ergo jakaś część będzie pominięta). Jeśli wideo posiada dźwięk, to podejrzewam, że czas do synchronizacji pobierany jest ze strumienia audio.

BTW, większość tych playerów korzysta z bibliotek typu DirectShow/GStreamer do odtwarzania, ich twórcy raczej nie bawią się we własne implementacje strumieni video.

komentarz 26 maja 2020 przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)
Zrobiłem sobie w Imgui c++ i gubi tam 2/3 % klatek ale nie chce mi się bawić w takie procenty
komentarz 26 maja 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
A skąd te klatki bierzesz?

Tu nie chodzi o zabawę w procenty, tylko o fakt, że w zależności od obciążenia CPU niektóre klatki trzeba pomijać, by w ogóle można było oglądać video bez desynchronizacji dźwięku z obrazem.
komentarz 28 maja 2020 przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)
Zrozum że mam i działa okay ? koniec tematu

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2022 w HTML i CSS przez itclouder Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 202 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 636 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Mocaz Użytkownik (560 p.)

92,768 zapytań

141,690 odpowiedzi

320,506 komentarzy

62,106 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...