• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ zaddanie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
130 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2020 w C i C++ przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)

zad.1 : policzy ile jest wierszy w których liczby są takie same

zad 2: policz ile jest wierszy w których liczby są takiej samej długości

Witam mam problem z tymi 2 zadaniami udało się napisać to:
 

#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

int main()
{
   string tab[50][2];
   int i,j;
   fstream plik;
   plik.open("pary.txt");

   for(i=0;i<50;i++)
   {
       for(j=0;j<2;j++)
       {
           plik>>tab[i][j];
           cout << tab[i][j];
       }
       cout << endl;
   }


    return 0;
}

 
Proszę o pomoc

komentarz 25 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Możesz stworzyć przynajmniej dwie funkcję. Pierwsze zadanie możesz rozwiązać(wątpię by było to najoptymalniejsze rozwiązanie) wczytujesz linię->sprawdzasz, czy obie liczby są takie same->jeżeli tak to tablicy tab[50][2] na miejsce [0][0] wstawiasz 1, na koniec zliczasz jedynki, analogicznie co do długości.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2020 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
edycja 25 maja 2020 przez mokrowski

Do tego zadania, zbędne jest budowanie tablicy. Wystarczy wczytać 2 liczby i je porównać. Podpowiem że liczby dziesiętne o tej samej długości, mają taki sam wynik logarytmu o podstawie 10.

1. Otwierasz plik.

2. Wczytujesz w pętli po 2 liczby

3. Sprawdzasz warunek 1 (liczby takie same) i ew. zwiększasz licznik takich par.

4. Sprawdzasz warunek 2 (liczby o takiej samej długości) i ew. zwiększasz licznik par.

5. Pętlę kontynuujesz do końca pliku.

6. Prezentujesz wyniki.

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <csttdef>
#include <cmath>

bool is_same_value(int value1, int value2) {
    // Tu dodaj warunek...
    return false;
}

bool is_same_length_value(int value1, int value2) {
    // Tu dodaj warunek...
    return false;
}

int main() {
    int value1 = 0;
    int value2 = 0;
    std::size_t same_value = 0;
    std::size_t same_length_value = 0;
    std::ifstream file("pary.txt");
    while (file >> value1 >> value2) {
        if (is_same_value(value1, value2)) {
            ++same_value;
        }
        if (is_same_length_value(value1, value2)) {
            ++same_length_value;
        }
    }
    std::cout << "Same value: " << same_value
      << "\nSame length value: " << same_length_value << '\n';
}

 

Nie znaleziono podobnych pytań

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...