• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Kopiowanie tekstu do schowka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,697 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2020 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
zamknięte 23 maja 2020 przez Bakkit
Witam,

chciałbym aby na mojej stronie po kliknięciu w diva automatycznie kopiował się pewien tekst do schowka, tak aby potem można było go wkleić w wyszukiwarkę za pomocą ctrl+v. Jak można takie coś zrobić?

Pozdrawiam.
komentarz zamknięcia: Rozwiązanie problemu.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 23 maja 2020 przez Bakkit
 
Najlepsza

Dane do schowka możesz skopiować za pomocą Clipboard API lub starszej alternatywy Document.execCommand() - zależy jakie przeglądarki wspierasz.

komentarz 23 maja 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Dzięki, możesz podać przykład jak użyć Document.execCommand() ? Już chwilę próbuje i mi nie chce zadziałać.
komentarz 23 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Pokaż jak próbujesz tego użyć. Są jakieś błędy w konsoli?
komentarz 23 maja 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

Kod:

var div = document.querySelector('.contactEmail');

div.addEventListener("click", function() {
    div.execCommand("copy", Boolean, "tekst");
});

Błąd:

copy.js:3 Uncaught TypeError: Cannot read property 'addEventListener' of null
    at copy.js:3

komentarz 23 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Na początku uporaj się z brakiem referencji <div>a. :) Upewnij się, że selector .contactEmail jest prawidłowy. Jeśli tak, to możliwe że podpinasz skrypt przed elementem w kodzie HTML (a skrypt powinieneś podpiąć po elemencie lub najlepiej przed zamykającym znacznikiem </body>).

Co do użycia execCommand, to nie jest to metoda należąca do zmiennej div ani też do jej prototypu - należy do obiektu document. Użycie drugiego i trzeciego parametru (Boolean i "tekst") w tym przypadku jest zbędne. Kopiowanie opiera się o zaznaczony tekst na stronie. Możesz to zrobić samemu (myszką/klawiaturą) i wtedy odpalić komendę document.execCommand('copy'), ale to na dłuższą metę jest mało automatyczne. :) Z pomocą przychodzi metoda selectAllChildren obiektu Selection, do której przekazujesz selector elementów do zaznaczenia.

Całość możesz zapisać w ten sposób:

<div id="exampleText">Testowy tekst do skopiowania.</div>
const elementToCopy = document.getElementById('exampleText');

window.getSelection().selectAllChildren(elementToCopy);
document.execCommand('copy');

 

+1 głos
odpowiedź 23 maja 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
komentarz 23 maja 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
To jest pobieranie z inputa, a ja szukam czegoś co pobierze tekst, który ustawie sobie w kodzie js.
komentarz 23 maja 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
inputa z wpisanym na stałe tekstem można sobie ukryć
komentarz 23 maja 2020 przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
Też o tym pomyślałem, ale jeśli można stworzyć coś z bez takiego kombinowania (w czystym kodzie js), to chciałbym tego użyć.
komentarz 23 maja 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,910 p.)
To co przychodzi mi jeszcze do głowy to utworzenie inputa (dodanie do DOM), ustawienie tekstu, skopiowanie do schowka za pomocą select() i usunięcie inputa z DOM

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 328 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 942 wizyt
pytanie zadane 29 października 2018 w JavaScript przez blua24 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 774 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2018 w JavaScript przez embid123 Użytkownik (630 p.)

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...