• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budżetowa drukarka 3d

+3 głosów
1,263 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2020 w Sprzęt komputerowy przez DawidK Nałogowiec (37,890 p.)
W najbliższym czasie planuje zakup drukarki 3d do celów 'hobbystycznych" - drukowanie jakiś drobnych elementów do projektów wykonanych na arduino, elementów/pionków do gier planszowych itd. Budżet to jakieś 800-900zł. Moglibyście doradzić coś w tej cenie i na co najlepiej zwrócić uwagę przy zakupie drukarki 3d?
1
komentarz 23 maja 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)
ANET jest OK, ale wolałbym którąś z Enderów (Creality). No i oczywiśćie oryginalna Prusa z Czech (za ok. 3 tysiaki, czyli sporo ponad Twój budżet) jest bardzo fajna.

Ale w podanej kwocie myślę że Ender 3 będzie najciekawszy.

.
komentarz 23 maja 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,890 p.)
Prusa odpada - nie zapłace raczej tyle za pierwsza drukarkę 3d 'do zabawy' i wykonywania jakiś małych hobbistycznych wydruków. Endery sprawdze, dzięki.
1
komentarz 27 maja 2020 przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)
Prusa sporo droższa od Chinoli, ale docelowo do zabawy to najciekawsza opcja. Później już są pro-drukarki, kilka(naśćie) razy droższe. Prusa trzyma poziom.

W tej cenie Ender 3, a niedawno był w promocji Ender 5 za ok. 1100 zł - świetna cena i super drukarka, bo ma sztywną ramę i większy obszar roboczy, lepsze prowadnice, i nowszą elektronikę... Warto poszukać!

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 maja 2020 przez marsoonn Początkujący (460 p.)

Siema,

W tej cenie polecił bym Ci drukarkę ANET A8, nie mam jej osobiście ale ma ją mój znajomy, byłem przy montażu,
odpalaniu i jest z niej zadowolony.
Jest to tanio budżetowa drukarka z Chin, ale spokojnie nie martw się tym, drukarka jak na swoją cenę sprawdza się
bardzo bardzo bardzo dobrze i nie będziesz żałował swojego zakupu!

Drukarka przychodzi w częściach, musisz ją zmontować sam, świetna zabawa tylko uważaj żeby Cię prąd nie pierd*****,

Jest kilka artykułów o tych drukarkach i jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś żałował tego zakupu,
jeżeli chociaż trochę zachęciłem Cię do kupna tej drukarki przeczytaj sobie opinie o niej i te artykuły:
https://techboss.pl/popularna-drukarka-3d-czyli-anet-a8-o-tym-warto-wiedziec-zanim-ja-kupisz/
https://www.youtube.com/watch?v=mN1x7guJVPY

Przecena akurat jest na nią : 
https://pl.gearbest.com/3d-printers-3d-printer-kits/pp_337314.html
https://botland.com.pl/pl/drukarki-3d-anet/10903-drukarka-3d-anet-a8-b-zestaw-do-samodzielnego-montazu.html?gclid=CjwKCAjwk6P2BRAIEiwAfVJ0rJwZ6rmUQgK2LP7pQsoXE3p_9NHq9W9KZlnpeFmX_03pryJw8B4pURoCon8QAvD_BwE

Jak tylko kupię maca to ta drukarka jest druga w kolejce laugh

Pozdrawiam,
Michał

1
komentarz 23 maja 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,890 p.)
Dzięki, przeczytałem część tych artykułów, spora społeczność i to na pewno plus. Bede wieczorem jeszcze zgłębiał temat tej drukarki. Ciekawi mnie zwłaszcza kwestia wstrzymania wydruków i poziomu hałasu. Mam naprawdę mega cieniutkie ściany w mieszkaniu - czasami zastanawiam się czy nie są z papieru, drukarka będzie też stała w pokoju w którym śpie. Fajną opcją byłoby również wstrzymywanie wydruku - średnio jestem przekonany to zostawiania chińskich wynalazków mających kable na wierzchu i wychodzeniem z domu. Znajomy wspominał o hałasie lub wstrzymywaniu wydruków? Co najbardziej mu przeszkada w tej drukarce?
+1 głos
odpowiedź 27 czerwca 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,890 p.)
edycja 27 czerwca 2020 przez DawidK

Ostatecznie zdecydowałem się na ender 3 (kupowana od producenta) poniżej pierwsze wrażenia i trochę informacji "dla potomnych".

Do drukarki dokupiłem firmalent PLA bez zadnych udziwnień (typu świecące w ciemności, kolorowe itd) - sugerowałem się tym, że jest to najbardziej uniwersalny firmalent i najlepszy dla początkujących. Ender 3 podobno dopuszcza jeszcze użycie: ABS, PETG, TPU, PVA (natomiast jeszcze ich nie sprawdzałem) natomiast  do tej drukarki nie nadaje się NYLON, METAL, WOOD, PEEK są to informacje znalezione nie testowane.

Jeżeli chodzi o samą paczkę to doszła (do niemiec) dosyć szybko - mimo "armageddonu", "wirusa", tego że "wszyscy zginiemy" i wogóle ogólnego ześwirowania - paczka szła 5 dni roboczych.

To co oceniam, bardzo na plus to dołączenie wszystkich potrzebnych elementów łącznie z inbusami i kluczami o konkretnych rozmiarach, jest też kilka elementów (śrubek) zapasowych. Składanie poszło dosyć sprawnie chociaż moim zdamiem instrukcja mogłaby być trochę lepsza i bardziej czytelna. Jest jednak bardzo duża społeczność i sporo materiałów od użytkowników.

Jak narazie poszedł wydruk próbny (jest zawarty i gotowy do wydruku na dołączonej karcie sd) - co oceniam również na duży plus, biorąc pod uwagę dołączony kawałek firlamentu (nie korzystałem z niego i od razu umieściłem całą kupioną szpulę) to można od razu przetestować drukarkę.

Nie zmieniałem ustawień fabrycznych (temp stołu i ekstrudera), wypoziomowałem tylko stół metodą z kartką papieru. Wydruk modelu psa ok 5cm wysokości trwał 3h 01min

Drukarka trochę hałasuje jednak jest to do zaakceptowania (poziom mniej więcej normalnej drukarki).

Poniżej zdjęcia pierwszego wydruku:

+1 głos
odpowiedź 27 czerwca 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Sam prywatnie jestem posiadaczem dwóch drukarek, Ender 3 oraz Tronxy X5SA.

Moim zdaniem na pierwszą drukarkę idealny wybór to Ender 3 ewentualnie Ender 5. Składanie tych drukarek nie jest trudne. Drukarki są solidnie wykonane, nie trzeba na start nie wiadomo jakich modyfikacji by uzyskać bardzo dobry i powtarzalny efekt. Polecam również polską firmę produkująca filament Fiberlogy. Na start idealny to PLA.

Zerknij jeszcze na ten artykuł:

https://profesorek96.blogspot.com/2019/03/drukarka-3d-w-domu-czy-to-ma-sens-druk3d.html

Jeśli chciałbyś drukować elementu do gier typu figurki i być w tym dokładny to odradzam drukarki drukujące w technologi FDM. Ponieważ dokładność ich to zaledwie 0.1mm zaś w takim wypadku dobrym wyborem są drukarki drukujące z żywic. Owszem pole wydruku jest mniejsze i jest troszkę więcej zabawy, żywice są toksyczne i śmierdzą zaś efekt robi wrażenie. Tam dokładność sięga 0.0001mm. Warto zerknąć też na to, tutaj masz prezentacje drukarki dlp (druk z żywicy).

https://www.youtube.com/watch?v=KgmIM-OSLbE
1
komentarz 27 czerwca 2020 przez DawidK Nałogowiec (37,890 p.)
Profesorek, dzięki za opinie - masz rację składanie tej drukarki trwa dosyć szybko i nie jest to skomplikowany proces. W kwestii powtarzalności, wydrukowałem też świnkę-skarbonkę, model również dostarczony razem z drukarką na karcie - drukowało się 6h10min i bez zmiany ustawień wyszło dokładnie.

Trochę żle się wyraziłem - nie chodziło mi o konkretnie figurki (do gier bitewnych), bardziej o jakieś elementy do gier planszowych typu customowe pionki dla znajomych, jakieś monetki/znaczniki.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,112 wizyt
+6 głosów
2 odpowiedzi 489 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2017 w Sprzęt komputerowy przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 443 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2019 w Nasze poradniki przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)

93,773 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,377 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...