• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Clear Linux - Wasze Opinie

+5 głosów
1,663 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2020 w Systemy operacyjne, programy przez CodeForge Użytkownik (590 p.)

Cześć!

Ostatnio zacząłem się interesować różnymi dystrybucjami Linuxa, i przeglądając różne fora zauważyłem że niedawno coraz większą popularność zyskuje dystrybucja "Clear Linux" (https://clearlinux.org)

Z tego co wiem został stworzony przez Intela, i jest nieźle zoptymalizowany (szczególnie wraz z ich procesorami) porównując go do innych dystrybucji:(https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/2020/02/phoronix-geometric-mean-bar-chart.png) Moim zadaniem taka dystrybucja byłaby bardzo fajna, i świetnie sprawdzała by się jako system do starszych komputerów, albo do budżetowych buildów.

Chciałbym się was zapytać, co myślicie to tym systemie - czy będzie miał szanse na zdobycie szerokiego grona użytkowników, i czy naprawdę jest tak wydajny, jak wskazują na to benchmarki?

komentarz 15 maja 2020 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Jutro go wypróbuję ;)
komentarz 15 maja 2020 przez CodeForge Użytkownik (590 p.)
Daj znać, sam jeszcze nie zainstalowałem, ale w najbliższym czasie postaram się coś zrobić w tym temacie ;)

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 16 maja 2020 przez Ehlert Ekspert (215,070 p.)
wybrane 16 maja 2020 przez CodeForge

Najlepsza
Może to być dobra opcja dla administratorów. Z drugiej strony pytanie jak z bezpieczeństwem, ile kodu (który nie został sprawdzony w boju) wniosło to distro poza kernelem.
2
komentarz 16 maja 2020 przez CodeForge Użytkownik (590 p.)
Moim zdaniem projekt wygląda bardzo obiecująco. Na razie jest jeszcze stosunkowo nowy, więc jest jeszcze prawdopodobnie wiele rzeczy, które można ulepszyć.
3
komentarz 16 maja 2020 przez j23 Mędrzec (195,220 p.)
Jeśli dobrze pamiętam, developerzy zmienili niedawno kierunek rozwoju tej dystrybucji. Pierwotnie miała to być dystrybucja desktopowa skierowana do deweloperów, teraz będzie do zastosowań serwerowych.
+2 głosów
odpowiedź 16 maja 2020 przez Benek Szeryf (93,230 p.)

Mam przeczucie, że nie wypowie się tutaj osoba, która używa(ła) tej dystrybucji, bo jest po prostu mało znana. Przejrzałem sobie sekcję ocen na https://distrowatch.com/ i w sumie możesz też zajrzeć, jeśli jeszcze tam nie zawędrowałeś. Utkwił mi w głowie najlepiej oceniony komentarz, w którym autor pisze:

Intel's Linux, Clear, is the most perfect and lustrous desktop operating system that exists. According to the latest benchmarks, it is the fastest of all other systems. If Intel had decided to market it more aggressively, Microsoft Windows would have run into serious problems.

I tu szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy wysoka ocena komentarza nie jest odzwierciedleniem myślenia życzeniowego oceniających. To jest wciąż Linux, który wg Market Share używany jest tylko przez niecałe 2% desktopów/laptopów. Nie mam wiedzy odnośnie dokumentacji, ale dla TOP-ki z https://distrowatch.com/ community i dokumentacja są bardzo dobrze zorganizowane, a w sieci przewija się masa rozwiązań napotkanych problemów, tutoriali, czy blogów. Dodatkowo, jak wspomniał @j23, deweloperzy Clear Linuxa zmieniają kierunek w stronę serwerów (też można znaleźć komentarz na ten temat na podlinkowanej stronie).

IMHO Clear Linux nie zyska zbyt dużej popularności w krótkim czasie (1-2 lata), a co później, to trudno przewidzieć. Zbyt mocne pozycje mają znane dystrybucje, by szybko zostały wyparte przez Clear Linux, szczególnie serwerowe debiany. Natomiast fajnie, że zrobiłeś taki wpis. Sam testuję różne dystrybucje, a do tej nawet nie dotarłem. W sumie mam takie luźne przemyślenie, że zaletą Linuxa jest to, że jest masa różnorodnych dystrybucji, które mogą być użyte do rozmaitych celów. Jednocześnie to rozproszenie zastosowań być może powoduje, że system ten jest tak rzadko wybierany przez użytkowników. Coś co jest zaletą, jest jednocześnie wadą w innym kontekście ;)

+1 głos
odpowiedź 16 maja 2020 przez mokrowski Mędrzec (158,940 p.)
Rozumiem że znasz wymagania minimalne? https://docs.01.org/clearlinux/latest/reference/system-requirements.html#system-requirements

Do starszego sprzętu z pewnością się nie nadaje.
komentarz 16 maja 2020 przez CodeForge Użytkownik (590 p.)
Cytując ową strone: "Clear Linux OS about can be used to create a highly customized installation that can even run on a system with a 128MB of memory and 600MB of disk space, for example." Oczywiście masz rację - nie jest to najlepszy system na słabe komputery, ale jego zainstalowanie jest możliwe nawet na niezbyt mocnym sprzęcie. ;)
komentarz 17 maja 2020 przez mokrowski Mędrzec (158,940 p.)

Clear Linux OS requires an x86 64-bit processor which supports Intel® Streaming SIMD Extensions 4.2 (Intel® SSE 4.2), and it requires a system that supports UEFI

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 3,919 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2017 w Sprzęt komputerowy przez David Sundkikngs Obywatel (1,180 p.)
+3 głosów
1 odpowiedź 601 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 238 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)

93,599 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,082 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...