• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prawdopodobieństwo wygranej w mini lotto - przedziałami

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,724 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez xuna Nowicjusz (120 p.)
Witam, mam problem z policzeniem szansy wygranej w minilotto. Typuje się tam 5 liczb z 42.

Zbiór 42 liczb został podzielony na dwie grupy-jedna grupa po 25 liczb, druga grupa po 17 liczb (nie są to oczywiście liczby nominalnie następujące po sobie ani nominalnie zależne od siebie), o cechach takich, że:

(W1). 1 GRUPA- (25 LICZB):

W 20% wypada z niej 5 piłek

w 30% wypada z niej 4 piłki

w 50% wypada z niej 3 piłki

2,1,0 piłek - nie wypada z tej grupy liczb.

(W2).2 GRUPA - (17 LICZB):

w 20% wypada z niej 0 piłek

w 30% wypada z niej 1 piłka

w 50% wypada z niej 2 piłki

3,4,5 piłek - nie wypada z tej grupy liczb.

Pytanie:

a) jaką liczbę numerów wybrać z grupy 1 lub 2 aby szansa wypadnięcia piątki była największa oraz jaka jest ta szansa?

b) jaka jest szansa wypadnięcia trójki lub czwórki liczb dla najwyżej prawdopodobnej kombinacji?

Wyliczyłam to, ale w przeliczeniu na procenty wyszło mi 7,6% (dla ułożenia 4/1 (1grupa/2grupa)) oraz 18,4% (dla ułożenia 3/2 (1grupa/2grupa)). I te prawdopodobieństwa zdecydowanie za wysokie wyszły.Czy ktoś umie to policzyć?

Policzyłam to tak:

Dla 4 piłek z grupy 1 i dla 1 piłki z grupy 2:

kombinacje(25 po 4)*kombinacje(17 po 1)/kombinacje(42 po 5) wychodzi 25%.

(Dlatego dzieliłam przez 42 po 5 żeby mieć odniesienie do wszystkich możliwych kombinacji jakie są w mini lotto nawet bez korzystania z systemu na dwie grupy - nie wiem czy to dobre założenie).

Pomnożyłam przez częstość wypadania (czyli 30%) i wychodzi 7,6%. Musi być gdzieś błąd. I nie mam pomysłu jak policzyć szanse na wypadnięcie trójki na przykład dla podziału jak wyżej czyli 4 piłki/1 piłka. Matematykę z prawdopodobieństwem miałam 15 lat temu więc też już słabo pamiętam kombinatorykę i takie "wniki".

Z góry dziękuję.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 maja 2020 przez WiktroH Mądrala (6,550 p.)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 510 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 373 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2020 w Matematyka, fizyka, logika przez Jacuchna0 Użytkownik (640 p.)
+3 głosów
3 odpowiedzi 872 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez schedz Nowicjusz (220 p.)

92,975 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,181 komentarzy

62,302 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...