• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pętle w c++ zadanie 1 technikum

Object Storage Arubacloud
0 głosów
512 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2020 w C i C++ przez InvictusFNC Nowicjusz (130 p.)
Witam mam problem z tym zadaniem

Napisz program, który pobierze od użytkownika dwie liczby: A i B, a następnie wyświetli liczby podzielne przez 3 z przedziału domkniętego <A, B>, nie wyświetli liczb podzielnych przez 6, a przy każdej innej liczbie z przedziału wypisze znak "-".

Nie ma znaczenia czy liczba A jest mniejsza od B czy nie, program nadal musi działać prawidłowo. W przypadku gdy w przedziale nie będzie liczb całkowitych program musi wyświetlić odpowiedni komunikat. W rozwiązaniu wykorzystaj jedną z poznanych pętli.

Proszę o pomoc z wytłumaczeniem jeśli to możliwe. Pozdrawiam
1
komentarz 14 maja 2020 przez Barbarossa Obywatel (1,650 p.)
A co już zrobiłeś? Próbowałeś zrobić? :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2020 przez Wojciech Rokicki Użytkownik (850 p.)
Ja bym to zrobił w ten sposób że na początku sprawdzasz czy odległość (abs) miedzy A i B jest większa niż 3. Jeśli jest większa to przechodzisz dalej w algorytmie i chodzisz po kolejnych liczbach całkowitych pomiędzy A i B i sprawdzasz ich podzielność przez modulo (liczba%3 == 0 ^ liczba%6 != 0).
–1 głos
odpowiedź 15 maja 2020 przez Witex Początkujący (280 p.)
#include <iostream>
#include <windows.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;
int liczba,liczba1;
int main()
{
   cout << "Podaj liczbe A:";
   cin >> liczba;
   cout << "Podaj liczbe B:";
   cin >> liczba1;
    if(liczba<liczba1){
   for(int i=liczba;i<=liczba1;i++){
    if (i%3==0 && i%6!=0)
        cout << i <<endl;

    else
        cout << "-" << endl;
    }
    }
    if(liczba1<liczba){
    for(int j=liczba1;j<=liczba;j++){
      if (j%3==0 && j%6!=0)
        cout << j <<endl;

    else
        cout << "-" << endl;
    }
    }
    return 0;
}
 

Mam nadzieje, że o to chodziło ;)
komentarz 15 maja 2020 przez InvictusFNC Nowicjusz (130 p.)
Dzięki wielkie ;D
komentarz 15 maja 2020 przez Witex Początkujący (280 p.)
Napisałem ten kod nie tylko żebyś go skopiował, ale też zrozumiał
komentarz 15 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Minus, powod:

1. Zmienne globalne, nie wiadomo po co

2. Mogles napisac podpowiedz a nie dawac kod, ktory i tak jest malo czytelny

3. Czytelnosc kodu, nazwy zmiennych: liczba, liczba1 nic nie mowia

4. Pokaz, gdzie uzyles biblioteki windows.h i cstdlib

5. Zamiast robic te 2 petle (2x ten sam kod) mogles je swapowac i zrobic kod raz
komentarz 15 maja 2020 przez Witex Początkujący (280 p.)
Pewnie jak zdążyłeś zauważyć jestem początkującym, a te biblioteki zostały mi jeszcze z poprzedniego projektu. Tak wiem, że na pewno jest lepszy sposób na zrobienie tego, ale mój stan wiedzy na to nie pozwala
komentarz 15 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Glownym powodem jest to, ze na forum nie dajemy gotowcow, co jest napisane w regulamienie, a sam auto przez skopiowanie malo zrozumie. Lepiej dac mu mysl przewodnia i niech wstawi swoj, kod, ktory my mozemy poprawic
komentarz 15 maja 2020 przez Witex Początkujący (280 p.)
Masz racje, później się o tym dowiedziałem, dlatego dopisałem żeby nie chodziło o puste skopiowanie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 292 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2017 w C i C++ przez Phantom Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 405 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2018 w C i C++ przez Sansi Użytkownik (720 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...