• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Potrzebuje rady jak zrobic proggram w code blocku liczacy sume liczb

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
632 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2020 w C i C++ przez adasko99194 Nowicjusz (130 p.)
Mam do zrobienia zadanie które ma na celu zliczenie sumy liczb od 1 do 100  natomiast nie wiem co dalej zrobić jak narazie mam tyle i nie wiem o co chodzi z tym conio  kierowałem sie przy pomocy internetu

#include <iostream>
#include <conio>
using namespace std;
int main ()
{int s = 0
    for (int i=; i<=100; i++)
    s = s + i;
    cout << "Suma liczb od 1 do 100  wynosi" << s << ".";
    getch();
    return 0;
    }
komentarz 12 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
komentarz 12 maja 2020 przez Jackoza Początkujący (410 p.)

@adasko99194, ten program sam w sobie jest poprawny tylko, że jest tam kilka małych błędów.

Po pierwsze - ta biblioteka, o której mówisz nie nazywa się conio tylko conio.h.

Po drugie - masz mały błąd w definicji pętli for

Reszta jest ok. Nie rozumiem o co konkretnie pytasz.

komentarz 12 maja 2020 przez adasko99194 Nowicjusz (130 p.)

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi już poprawiłem wszystko i jest git

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 maja 2020 przez Witex Początkujący (280 p.)
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main ()
{
    int s = 0;
    for (int i=1; i<=100; i++)
    s+=i;

    cout << "Suma liczb od 1 do 100  wynosi:" << s << ".";
    getch();
    return 0;
    }
 

Nie wiem czy o to ci chodziło, ale nieco poprawiłem twój kod
0 głosów
odpowiedź 12 maja 2020 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Może zacznij od użycia algorytmu a nie sumowania "na piechotę"? https://www.matemaks.pl/suma-ciagu-arytmetycznego.html

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 313 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 439 wizyt
pytanie zadane 21 października 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Frafro122 Nowicjusz (160 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...