• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co byście zrobili, gdybyście nie dostali się na studia?

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
835 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Julian_Ochocki Początkujący (260 p.)
Obawiam się, że nie dostanę się w tym roku na studia informatyczne. Za późno wziąłem się do nauki, mam za słabe rezultaty z matur próbnych. (rozszerzenie z matematyki ~ 45%, informatyka ~ 65%, angielski rozszerzony ~ 100%).

Planowałem iść na Politechnikę Łódzką (jestem łodzianinem), ale z takimi wynikami nie widzę szansy.

Zastanawiam się, co zrobić. Pójść na rok do pracy z nadzieją, że przez ten gap year się pouczę i lepiej napiszę maturę? Czy iść na dowolne studia luźno związane z informatyką licząc, że w drugim roku będę mógł się przenieść?

6 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 12 maja 2020 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Jeśli nie masz umiejętności technicznych - aby zacząć prace w IT. Szedłbym na studia do innego miasta na "gorszą" uczelnie.

 

Potrzebujesz dużo samodyscypliny aby za rok mieć więcej wiedzy niż teraz, kiedy generalnie chodzisz do szkoły i chcąc nie chcąc uczysz się regularnie.
+3 głosów
odpowiedź 12 maja 2020 przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)
A podstawy? Nie wiem jak duża jest różnica poziomów między Politechniką Łódzką, a Opolską, ale moim jedynym rozszerzeniem na maturze był j. angielski (który zresztą napisałem na 28%) i bez problemu się dostałem na informatykę niestacjonarnie. Matematyka podstawowa - około 86%, j. polski pisemny około 96%, j. angielski pisemny około 60-70%.
komentarz 12 maja 2020 przez Julian_Ochocki Początkujący (260 p.)
Z podstaw angielski ~ 100%, matematyka ~80%.
1
komentarz 12 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Moim zdaniem Twoje wyniki są całkiem dobre. Skąd przekonanie, że nie masz szansy się dostać? Sprawdzałeś progi punktowe z ostatnich lat?
komentarz 12 maja 2020 przez Julian_Ochocki Początkujący (260 p.)
Mam paru znajomych ze starszej klasy, którzy poszli na PŁ. Mówili, że mając ~800 punktów (licz po około ~80 z każdego przedmiotu), ledwo się dostali. :/
1
komentarz 12 maja 2020 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Spróbuj i złóż papiery. Nic nie tracisz, a może się uda. :) Zrobić rok przerwy zawsze możesz.
1
komentarz 12 maja 2020 przez Mateusz Łuczak Nowicjusz (160 p.)

@KamQiX,  akurat wyniki z podstawy w tym przypadku nic nie znaczą, bo pod uwagę  brany jest wynik dający największą liczbę punktów. Wszystkie informacje są na stronie: https://rekrutacja.p.lodz.pl/pl/przelicznik-punktow

+3 głosów
odpowiedź 13 maja 2020 przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
Sam studiuję zaocznie informatykę na politechnice łódzkiej. Z matury miałem 52% rozszerzenia z matematyki i 48% z fizyki i o ile dobrze pamiętam 72% z angielskiego. Kierując się tym myśleniem uznałem, że nawet nie mam co na dzienne próbować się przyjąć(choć i tak bym na nie mógł na nie pójść w formie dziennej, kwestia pieniężna de facto).

I wiesz co jest najlepsze? Jak rok temu składałem papiery dostałem pytanie, czy nie chcę iść na dzienne. Możesz powiedzieć, że akurat w moim przypadku to spoko, bo te moje wyniki górnolotnie można uznać za "przeciętne".

Tylko mój znajomy z kierunku w ogóle nie pisał rozszerzenia z matmy. Punktów łącznie miał coś chyba ponad 300. Teoretycznie był poniżej tego minimum progu punktowego na studiach dziennych (bodaj to było coś koło 500 punktów), który jest wymagany do przyjęcia. I wiesz co jest najlepsze? I tak dostał zapytanie od gościa przyjmującego papiery, czy nie chce jednak studiować dziennie.

Nie przejmuj się swoimi wynikami z matur próbnych. Ja ze swojej w październiku z półtora roku temu miałem całe... 4%. Z kolejnej próbnej 20%. Tak więc o ile nie siadasz na laurach i zapierdzielasz ucząc się do matury będzie dobrze.

A wiesz czemu? Bo kiedyś, już bardzo niedługo zdasz sobie sprawę, jakie to było bezsensowne. Przeżywanie czegoś tak... abstrakcyjnego, co okej, jest ważne, ale nie do takiego poziomu jak to robimy w liceum. Nikt ci w liceum nie powie, że gorzej napisana matura to nic strasznego. Możesz pójść rzeczywiście na gorszą uczelnię. Możesz studiować zaocznie na politechnice jak ja i pracować. I co? Świat się skończy? No nie bardzo. Taka ścieżka różniłaby się tylko tym, że zamkną się przed tobą jedne ścieżki, a otworzą nowe.

Ale do meritum sprawy. Tak więc z tym "wyśrubowanym poziomem przyjęć na politechnice"... sam widzisz, że to lekka przesada. Mam nadzieję, że trochę dodałem ci nadzieji. :)
komentarz 13 maja 2020 przez Julian_Ochocki Początkujący (260 p.)
Dzięki wielkie :)

A mogę się jeszcze coś Ciebie spytać? Na którym roku jesteś? Jak oceniasz PŁ? :D
1
komentarz 13 maja 2020 przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
Na razie na drugim semestrze. Jak oceniam naukę? To pierwsze dwa semestry mam wrażenie polegają na tym, że bardziej chcą się nas pozbyć, niż nas czegoś nauczyć. Dopiero teraz na drugim semestrze wszedł choćby trochę ciekawszy przedmiot jak "Algorytmy i struktury danych". Z programowania to przez dwa semestry to są raczej podstawy programowania. Trochę szkoda, że w C, a nie w C++ (przez to muszę nadrabiać ten drugi czytając z książki Pratta w domu). No i nareszcie mam drugi język na tym semestrze, w końcu Python nam wszedł. Raczej w formie uproszczonej i z bardzo małym naciskiem uczelni na poznanie go w większym stopniu, ale zawsze coś. Może bym i narzekał bardziej, ale nie mam porównania z innymi uczelniami (bo na nich nie studiowałem), więc nie będę na chwilą obecną dawał komentarzy w stylu "tam lepiej, gdzie mnie nie ma".
+2 głosów
odpowiedź 12 maja 2020 przez michalciarenci Nowicjusz (180 p.)
Byłem w tej samej sytuacji rok temu, poszedłem na prywatne studia i nie jest źle
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2020 przez suzi589 Nowicjusz (200 p.)
Ja bardzo chciałam iść na informatykę, ale słabo napisałam maturę. Poszłam więc na inny kierunek, na którym było bardzo niewiele programowania. Poprawiałam maturę, ale poprawiłam ją w niewielkim stopniu, więc po roku postanowiłam zrezygnować z tamtych studiów i złożyć na "gorszą" informatykę. Jest super, czasami bardzo ciężko, ale uczę się tego, czego zawsze chciałam.
Najważniejsza rzecz to iść na czystą informatykę, nie jakąś przemysłową, no chyba że to cię interesuje. I lepiej iść na infę na gorszą uczelnię, niż na coś innego na lepszą :)
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2020 przez niezalogowany
Jeśli będziesz silnie zorientowany na swoim celu nic Ci nie przeszkodzi ;) Zawsze są szanse.... trzeba spróbować !!! NIgdy nie wolno o tym zapomniać!! Najczęsciej przegrywają Ci którzy nie podejmują walki ....!!! A jeśli się nie uda ...Dopiero wtedy .... można zrobić jeden krok wstecz aby wykonać dwa w przód ;)

Podobne pytania

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...