• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie po programowanie-obiektowym, mam pytania po tym

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
173 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2020 w C i C++ przez Dragen Nowicjusz (180 p.)
#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;

class Pracownik
{
public:
	string imie;
	string nazwisko;

	Pracownik(string imieA, string nazwiskoA)
	{
		imie = imieA;
		nazwisko = nazwiskoA;
	}
	void wypisz()
	{
		cout << "Imie:\n" << imie << "\n" << "\nNazwisko:\n" << nazwisko << endl;
	}
};

class Menadzer : Pracownik
{
public:
	int pensja;

	Menadzer(int PensjaA)
	{
		pensja = PensjaA;
	}
	void wypisz()
	{
		cout << "\nPencja:\n" << pensja << endl;
	}
};

class Szef : Menadzer
{
public:
	int premia;
	Szef(int premiaA)
	{
		premia = premiaA;
	}
	void wypisz()
	{
		cout << "\nPremia:\n" << premia << endl;
	}
};

int main()
{
	Pracownik first("Marek", "Ilka");
	first.wypisz();

	Menadzer firstA(2000);
	firstA.wypisz();

	Szef Prem(2800);
		Prem.wypisz();

	return 0;
}

Zadanie 1
Utworzyć 2 klasy Pracownik i Menadżer (dziedziczy po Pracownik). Klasa Pracownik posiada 2
zmienne imię i nazwisko (obie typu String) oraz konstruktor, który przyjmuje dwa parametry
(przypisuje je do imię oraz nazwisko). Klasa Menadżer posiada zmienną pensja oraz konstruktor,
który przyjmuje 3 parametry imię, nazwisko, pensja. W konstruktorze klasy Menadżer należy
odwołać się do konstruktora klasy Pracownik.
Zadanie 2
W klasach z zadania 1 utworzyć funkcje wypisz (w obu klasach ta sama nazwa, nie przyjmuje
parametrów), która w klasie Pracownik wypisuje imię oraz nazwisko, a w klasie Menadżer
wywołuję funkcje bazową oraz wypisuje pensje.
Przykładowy OUTPUT:
Imie i nazwisko Jan Kowalski
pensja 3000
Zadanie 3
Utworzyć klasę Szef , która dziedziczy po Menadżer oraz posiada pole premia. Dodać konstruktor
(wywołuje bazowy konstruktor) oraz funkcję przesłaniającą funkcje wypisz, która wypisuje
wszystkie dane:
Przykładowy OUTPUT:
Imie i nazwisko Jan Kowalski
pensja 3000
premia 200

 

|    |    |    |    |   |   |   |

Moge ktos pomoc z tym:

1. Yak  konstruktorze klasy Menadżer 
odwołać się do konstruktora klasy Pracownik?

2. Yak w klasie Menadżer
wywołuję funkcje bazową oraz wypisuje pensje?

3. Jesli wystapia jakies bledy, mozecie wyjasnic, co jest nie tak?

komentarz 11 maja 2020 przez Kyou Początkujący (260 p.)
Cześć. Czy uczyliście się już co to jest polimorfizm?
komentarz 11 maja 2020 przez Dragen Nowicjusz (180 p.)
edycja 11 maja 2020 przez Dragen
Cześć. możecie podać przykład?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 maja 2020 przez Ajqs Obywatel (1,360 p.)
wybrane 11 maja 2020 przez Dragen
 
Najlepsza

Jeżeli coś dziedziczy od innej klasie musisz określić co chcesz dziedziczyć

class Menadzer : Pracownik

powinno być:

class Manadzer : public Pracownik

Tego nie możesz tak zostawić

 Menadzer(int PensjaA)
    {
        pensja = PensjaA;
    }

Masz dwa wyjścia

1. Przypisać parametry startowe

 Pracownik(string imieA="brak", string nazwiskoA="brak")
    {
        imie = imieA;
        nazwisko = nazwiskoA;
    }

lub 

 Menadzer(int PensjaA=0, string i="brak", string n="brak")
        :Pracownik(i,n)
    {
        pensja = PensjaA;
    }
    

1.

 Menadzer(int PensjaA=0, string i="brak", string n="brak")
        :Pracownik(i,n)
    {
        pensja = PensjaA;
    }
    

2. Co rozumiesz przez pojęcie funkcja bazowa? Czemu chcesz cokolwiek wywoływać w klasie? 

 

komentarz 11 maja 2020 przez Dragen Nowicjusz (180 p.)
Myślę, że bazowa funkcja jest pierwsza w powyższych kodach, tak?
komentarz 11 maja 2020 przez Ajqs Obywatel (1,360 p.)
Nie spotkałem się nigdy z takim określeniem, nawet nie wiem czy istnieje. Trudno mi wiec powiedzieć o co ci chodzi.
komentarz 12 maja 2020 przez Dragen Nowicjusz (180 p.)
dziękuję za pomoc, bardzo dziękuję

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2020 w C i C++ przez Piotr282 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 270 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2020 w C i C++ przez Piotr282 Nowicjusz (210 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...