• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zadanie z informatyki z C++

Object Storage Arubacloud
+1 głos
824 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2020 w C i C++ przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)

otóż mam zadanie takie3. Uruchom program i przetestuj dla następujących trójek liczb (wartości zmiennych a, b, c): (3; -56; 0), (76; 123; -2), (44; 44; 44), (-70; -40; -40), (56; 68; 88), (100; 0; 2). 4. Wyjaśnij, co dzieje się w poszczególnych wierszach programu, zwracając uwagę na działanie instrukcji warunkowej. W zeszycie przedmiotowym dokończ opis: Sprawdzamy, czy pierwsza liczba jest mniejsza od drugiej. Jeśli tak, to… 5. Odpowiedz na pytanie: Kiedy będzie wykonane przypisanie najmniejsza = b? 

 

 

taki program

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
int a, b, c, najmniejsza;

cout << "Podaj trzy liczby: ";
cin >> a >> b >> c;
if (a < b)
if (a < c)
najmniejsza = a;
else
najmniejsza = c;
else
if (b < c)
najmniejsza = b;
else
najmniejsza = c;
cout << "Najmniejsza liczba wynosi: " << najmniejsza << endl;
return 0;
}

 

 

oraz mam do tego wskazówke 

Sprawdzamy, czy pierwsza liczba (a) jest mniejsza od drugiej (b).
Jeśli tak, to sprawdzamy jeszcze, czy pierwsza liczba (a) jest mniejsza od trzeciej (c). Jeśli tak,
to pierwsza liczba (a) jest najmniejsza i dlatego pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość
pierwszej liczby (a). W przeciwnym przypadku, tzn. gdy pierwsza liczba (a) jest większa od
trzeciej (c), najmniejszą liczbą jest trzecia liczba (c), ponieważ w pierwszym warunku zostało już
ustalone, że pierwsza liczba (a) jest mniejsza od drugiej (b). Dlatego pod zmienną najmniejsza
podstawiamy wartość trzeciej liczby (c).
Natomiast jeśli pierwszy warunek nie jest spełniony, tzn. pierwsza liczba (a) jest większa od drugiej
(b), sprawdzamy czy druga liczba (b) jest mniejsza od trzeciej (c). Jeśli tak, to druga liczba (b)
jest najmniejsza i dlatego pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość drugiej liczby (b).
W przeciwnym przypadku, tzn. gdy druga liczba (b) jest większa od trzeciej (c), najmniejszą
liczbą jest trzecia liczba (c) i pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość trzeciej liczby (c).

 

tylko teraz nie wiem jak to zzrobić i gdyby ktoś mógł pomóc to bardzo prosze bo potrzebuje tego do 19 dziś :/

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 maja 2020 przez Jackoza Początkujący (410 p.)
edycja 10 maja 2020 przez Jackoza
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    int a, b, c, najmniejsza;

    cout << "Podaj trzy liczby: ";
    cin >> a >> b >> c;
    if (a < b)
    {
        if (a < c)
        {
            najmniejsza = a;
        }
        else
        {
            najmniejsza = c;
        }
    }
    else
    {
        if (b < c)
        {
            najmniejsza = b;
        }
        else
        {
            najmniejsza = c;
        }
    }

    cout << "Najmniejsza liczba wynosi: " << najmniejsza << endl;
    return 0;
}

Może teraz będzie łatwiej Ci to zrozumieć.

komentarz 10 maja 2020 przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)
miałem podany w zadaniu do przepisania
komentarz 10 maja 2020 przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)

@Jackoza, ale ja jednak nie rozumiem jak mam wpisać te liczby żeby wyszło to o co chodzi nauczycielce

komentarz 10 maja 2020 przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)

@Jackoza,

4 Sprawdzamy, czy pierwsza liczba (56) jest mniejsza od drugiej (68). Jeśli tak, to sprawdzamy jeszcze, czy pierwsza liczba (56) jest mniejsza od trzeciej (88). Jeśli tak, to pierwsza liczba (56) jest najmniejsza i dlatego pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość pierwszej liczby (56). W przeciwnym przypadku, tzn. gdy pierwsza liczba (76) jest większa od trzeciej (-2), najmniejszą liczbą jest trzecia liczba (-2), ponieważ w pierwszym warunku zostało już ustalone, że pierwsza liczba (76) jest mniejsza od drugiej (123). Dlatego pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość trzeciej liczby (-2). Natomiast jeśli pierwszy warunek nie jest spełniony, tzn. pierwsza liczba (3) jest większa od drugiej (-56), sprawdzamy czy druga liczba (-56) jest mniejsza od trzeciej (0). Jeśli tak, to druga liczba (-56) jest najmniejsza i dlatego pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość drugiej liczby (-56). W przeciwnym przypadku, tzn. gdy druga liczba (123) jest większa od trzeciej (-2), najmniejszą liczbą jest trzecia liczba (-2) i pod zmienną najmniejsza podstawiamy wartość trzeciej liczby (-2).

zrobiłem taką odpowiedz ale nie wiem czy o to chodzi i tak

komentarz 10 maja 2020 przez Jackoza Początkujący (410 p.)
Po prostu podajesz te liczby po kolei oddzielając je spacją, a na końcu wciskasz enter. Chciałbym też wiedzieć w czym uruchamiasz ten program.
komentarz 10 maja 2020 przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)
no uruchamia mi sie od razu po kompilacji w konsoli
+2 głosów
odpowiedź 10 maja 2020 przez Piotr Młynarczyk Początkujący (380 p.)

Wydaje mi się, że najpierw masz wprowadzić dane trójkami do programu. Pewnie trzeba spisać wyniki.

Potem zadanie polega na przeanalizowaniu działania kodu. 

Wyjaśnij, co dzieje się w poszczególnych wierszach programu, zwracając uwagę na działanie instrukcji warunkowej.

 

komentarz 10 maja 2020 przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)
no właśnie tego nie
komentarz 10 maja 2020 przez Piotr Młynarczyk Początkujący (380 p.)
A co rozumiesz?
komentarz 10 maja 2020 przez Piotr Młynarczyk Początkujący (380 p.)
Bo przecież coś na pewno.
komentarz 10 maja 2020 przez KACP3R3Kpl Nowicjusz (240 p.)
no wiem że program wykazuje najmniejszą liczbe
komentarz 10 maja 2020 przez Piotr Młynarczyk Początkujący (380 p.)

Wysyłam Ci twój kod razem z komentarzami. Spróbuj to przeanalizować. Masz wyłożone wszystko kawa na ławę.

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
int a, b, c, najmniejsza;

cout << "Podaj trzy liczby: "; // wyprowadź na ekran tekst w apostrofach
cin >> a >> b >> c; // pobierz od użytkownika wartości zmiennych "a", "b" i "c"
if (a < b) // jezeli wartość zmiennej "a" jest mniejsze niż wartość zmiennej "b"
// wykonaj blok instrukcji (to co w nawiasach klamrowych)
{ // początek bloku instrukcji

    if (a < c) // jeżeli (patrz wyżej)
    {
        najmniejsza = a; // zmiennej "najmniejsza" przypisz wartość zmiennej "a"
    }
    else // w przeciwnym razie
    {
        najmniejsza = c; // zmiennej "najmniejsza" przypisz wartość zmiennej "c"
    }
} // koniec bloku instrukcji

else // w przeciwnym razie
// wykonaj blok instrukcji
{
    if (b < c) // jeżeli
    {
        najmniejsza = b; // zmiennej "najmniejsza" przypisz wartość zmiennej "b"
    }
    else // w przeciwnym razie
    {
        najmniejsza = c; // zmiennej "najmniejsza" przypisz wartość zmiennej "c"
    }
}

cout << "Najmniejsza liczba wynosi: " << najmniejsza << endl; // wypisz na ekran tekst w cudzysłowiu oraz wartość zmiennej "najmniejsza" a na końcu znak końca lini "endl"
return 1; // zakończ wykonywanie procedury zwracając wartość 0 (tutaj to mało istotne)
}

Jeśli masz edytor z kolorowaniem składni, to sobie to skopiuj i wklej.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 214 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2017 w Sprzęt komputerowy przez BIREXD Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 365 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 825 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...