• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JAVA - Połączenie do bazy MS ACCESS - Compilacja jar nie widzi bazy mojaAplikacja.accdb

Fiszki IT
Fiszki IT
0 głosów
65 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2020 w Java przez Mirosław Ziobro Nowicjusz (180 p.)

Cześć,

Mam problem z odwołaniem się do bazy MS Access w Javie. Napisana przez ze mnie aplikacja w środowisku intellij Idea nie ma problemu z działaniem i odwołaniem się do bazy mojaAplikacja,accdb. Do połączenia z bazą w aplikacji używam kodu:

try{
Class.forName("net.ucanaccess.jdbc.UcanaccessDriver");
                 
  connection =                       DriverManager.getConnection("jdbc:ucanaccess://D:\\MojaAplikacja\\mojaAplikacja.accdb");
                  
 Statement statement = connection.createStatement();
 
ResultSet resultSet = statement.executeQuery("SELECT * FROM users WHERE login='"+loginField.getText()+"' AND " +                             "password='"+passField.getText()+"' AND status=1 LIMIT 1");

resultSet.next();
String login = resultSet.getString("login");
tring password = resultSet.getString("password");
uzytkownik = resultSet.getString("imie")+" "+resultSet.getString("nazwisko");

System.out.println(login);
System.out.println(password);
System.out.println(uzytkownik);
resultSet.close();

}catch(Exception e)
{ System.out.println("Blad polaczenia z baza "+ e); 
komunikat.setText("Wpisałeś niepoprawne dane logowania. Spróbuj ponownie!!!Try Catch");
}

Problem pojawia się w momencie utworzenia pliku jar a objawia się tym że program pomimo podanie prawidłowych danych cały czas zwraca błąd z klauzuli catch. Próbowałem różnych ścieżek i lokalizacji bazy ale niestety nic nie rozwiązało problemu. Proszę o nakierowanie mnie gdzie popełniam błąd w kodzie.

 

 

komentarz 9 maja 2020 przez mbabane Szeryf (79,360 p.)

zmień linie 21 na:

 System.out.println("Blad polaczenia z baza "+ e.printStackTrace());

I pokaż co program wyświetli.

Ale obstawiam, że chodzi o to, że nie dołączyło Ci jarki do connectora i leci class-not-found, więc możesz sprawdzić w necie jak zrobić tzw. fat-jar.

komentarz 10 maja 2020 przez Mirosław Ziobro Nowicjusz (180 p.)

Jak puszczam Jara w  trybie debug to sypie mi czymś takim: java.lang.ClassNotFoundException: net.ucanaccess.jdbc.UcanaccessDriver

Więc teraz robię rozeznanie i tworzę fat-jar. Ale ogólnie chodzi o to jak rozumiem że do jara nie dorzuca mi bibliotek obsługujących połączenie czyli ucanaccess? 

komentarz 10 maja 2020 przez mbabane Szeryf (79,360 p.)
Zgadza się. Fat-jar powinien rozwiązać problem.
komentarz 10 maja 2020 przez Mirosław Ziobro Nowicjusz (180 p.)
Udało się. Wszystko działa. Teraz Mogę się skupić na następnych problematycznych kwestiach.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 48 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez Rzeqetto Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 84 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w Java przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o szczegółowe opisanie problemu oraz udostępnienie wszystkich istotnych informacji (kody źródłowe, zrzuty ekranu itp.).Opisanie problemu

84,736 zapytań

133,542 odpowiedzi

295,952 komentarzy

56,001 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...