• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z checkboxem PHP

0 głosów
763 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2020 w PHP przez Hardwell Dyskutant (9,060 p.)

Witam, piszę prosty system rejestracji w ramach nauki, i napotkałem banalny problem, którego nie umiem rozwiązać, a mianowicie, źle mi wykrywa, czy checkbox jest zaznaczony, checkbox:

<input type="checkbox" name="regulamin">

PHP:

if(!isset($_POST['login'])||!isset($_POST['haslo'])||!isset($_POST['email'])||!isset($_POST['regulamin']))
	{
		$_SESSION['error_reg']=true;
		header('Location: register.php');
		exit();
	}

Zrobiłem to tak, kiedy brakuje jednego z powyższych (login, hasło, email, zaznaczony checkbox ) to wraca z powrotem na stronę i informuje o tym użytkownika, i poniekąd to działa, bo jak wpisze wszystko ALE nie zaznaczę chceckboxa, to pokazuje komunikat i wraca na stronę (tak jak powinno być), ale jak nic nie wpiszę, a zaznaczę checkboxa, to puszcza użytkownika dalej, gdzie leży problem?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2020 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)

isset() sprawdzi, czy dane pole zostało przesłane, a nie czy jest puste. W związku z tym jeśli tylko pole o danej nazwie będzie istniało w formularzu, to isset() zwróci prawdę. Wyjątkiem jest tutaj checkbox, który wysyłany jest tylko wtedy, gdy jest zaznaczony. Sprawdzanie checkboxa masz więc dobrze, a pozostałe pola sprawdzasz czy istnieją w formularzu, nie czy są wypełnione.

Może się przydać: https://www.php.net/manual/en/types.comparisons.php

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 323 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2015 w C i C++ przez dragon218 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 676 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 1,501 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2019 w PHP przez zerakot Obywatel (1,870 p.)

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,323 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...