• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Formularz w vuejs - z submitem i form czy bez?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
220 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2020 w JavaScript przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)
Hejka,

Mam pytanie dotyczące formularzy w VueJs (VueJS / Laravel / API). Czy w VueJs także trzeba używać tagu form oraz przycisku z atrybutem "submit" ?

Aktualnie mam tak zrobione, że mam parę inputów i wszystko jest w obiekcie. Gdy użytkownik zatwierdzi formularz przyciskiem bez żadnego typu i atrybuty (Jedynie wywołanie funkcji), kod waliduje dane podane w formularzu i gdy wszystko się zgadza, to wysyła obiekt za pomocą axiosa. Czy taka forma jest poprawna ? Wiem, że mogą być problem z SEO etc ale jest to aplikacja "wewnętrzna".

Mam jeszcze drugie pytanie tak na szybko. Czy używa się CRSF w aplikacjach Api ? (Vuejs / laravel). Wyczytałem, że jeśli używa się laravela tylko do przetwarzania danych / komunikacji z bazą, to nie trzeba ale wolałbym się upewnić.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2020 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)
wybrane 13 maja 2020 przez Greeenone

Najlepsza

Nie trzeba ale IMO powinno się. Ja robie tak:

<form @submit.prevent="onSubmit">...</form>

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 133 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 106 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 95 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2019 w JavaScript przez Greeenone Pasjonat (16,100 p.)

93,015 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,358 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...