Cześć, pracuję od 5 lat jako frontend/web developer. I powiem Wam, że ostatnio naprawdę martwię się o to czy za jakiś czas będziemy w ogóle oglądać aplikacje webowe kierowane do użytkowników. Jako że mam te parę lat doświadczenia, to oczywiście dostaję dużo ofert pracy i raczej zadań mi nie brakuje. Ale jednocześnie mocno obserwuję rynek. Bo pokochałem web i naprawdę mi na nim zależy.
Z tego co da się zauważyć, coraz częściej mamy taką sytuację, że jakaś firma wypuszcza jedynie aplikacje mobilne natywne na rynek (na ios i androida), a aplikację webową całkowicie olewają, strona internetowa oczywiście jest, ale jedyne co ma zaprezentować, to możliwość przekierowania do google play czy apple stroe. Nawet jeśli aplikacja webowa jest, to osiąga znacznie mniejszy ruch, niż aplikacje mobilne. Ludzie korzystają więcej z aplikacji mobilnych, niż webowych. Na przykład ze względu na często o wiele łatwiejszą i szybszą autoryzację (nie mam na myśli rejestracji, a logowania lub bycia już zalogowanym).
Web próbuje walczyć. Google jakiś czas temu promowało mocno PWA, a niektóre aplikacje mobilne to jest czysty Web View. Na drodze zawsze jednak pojawia się Apple, któremu niezbyt na rękę jest używanie aplikacji webowych. Już miałem parę razy taką sytuację w firmach, których pracowałem, że był początkowo plan zrobić coś w WebView (aby zrobić raz i wypuścić na wszystkie platformy), to na drodze stawało Apple i na przykład brak wsparcia do funkcji, które wiedzieliśmy że będziemy potrzebować.
Sieć jest bardzo stara i popełniła wiele błędów po drodze. Wiele z nich po prostu nie dało się ominąć, bo wraz z Webem rozwijała się technologia. Web czasami nie nadążał lub popełniał inne głupie błędy. Mobilki na rynku pojawiły się znacznie później, a więc też były bardziej "cwane".
Ostatnio przez "te" myśli, przestałem odczuwać radość z pracy. W mojej firmie wykonujemy aplikację na wszystkie platformy, ale to właśnie ze strony biznesu i klientów największe zainteresowanie jest na te natywnie mobilne, i wcale im się nie dziwię. Dziwne to, ale jakoś chciałbym robić coś, co potrzebują ludzie i "pragną", a nie coś co jest tylko dodatkiem, bo ludzie z reguły używają apek mobilnych. Jako programista webowy, oczywiście zawsze dbam o to, żeby apliakcja webowa wyświetlała się dobrze na urządzeniach mobilnych i często poganiam grafików, jak czegoś nie zaplanuję, ale de facto ile osób korzysta z przeglądarki na telefonie, jeśli może pobrać prawdziwą aplikację?
Czy jest ratunek dla przeglądarek? Czy apple przestanie blokować w końcu rozwój weba? Choć nie samo apple jest winne, oczywiście. Po prostu mnie irytują jeśli chodzi o podejście do weba.
I poruszam w tym poście głównie aplikacje kierowane do klientów, zwykłych ludzi. Oczywiście, że takie aplikacje wewnętrzne firm lub typowo do pracy siedzącej (do zarządzania firmą czy jakieś księgowe itd.), wciąż będą powstawać, bo ludzie pracują z reguły przy komputerze. Ale jednak najfaniej robić coś, co zobaczy świat zewnętrzny i przy takich stronach/aplikacjach też zawsze pracowałem.