• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura z Inormatyki

Object Storage Arubacloud
0 głosów
233 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Nieznany132 Nowicjusz (140 p.)
Witam, wiem ze temat się powtarza ale ostatni post był 3 lata temu wiec dużo mogło się pozmieniać :).

Chciałbym was zapytać w jaki sposób najlepiej się przygotować do matury z informatyki, chodzi mi o konkretne książki, strony, kanały youtube, jaki język wybrać  c++ czy java. Jaką metodę nauczania wybrać( konkrety których trzeba się nauczyć z programowania). Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedz:D.
komentarz 6 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
- lepiej chyba wybrac pythona, niz C++ lub Java. A jjak musisz wybrac miedzy c++ a java, to raczej to co ci bardziej juz lezy

- co do knalaow ksiazek itd, to razej sie nic nie zmeinia odnsonie matury :D w dalszym ciagu raczej wymaga sie ten sam poziom i ostatnii post byl raptem max kilka tygodniu temu

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2020 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Aby dobrze przygotować się do matury z informatyki trzeba robić zadanie ze zbioru, który udostępnia CKE, ponieważ te zadania są schematyczne i po przerobieniu większości będziesz wiedział jak większość zadań jakie mogą pojawić się na maturze rozwiązać.
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
najlepszy do competitive programmingu jest C++, matura to taki mały competitive programming dla amatorów ;) więc idź w c++ bo najszybciej się w nim kody klepie, w szczególności jak umiesz dobrze posługiwać się STL. Jeśli C++ cię przerasta no to python. Javy bym unikał, to rodzaj języka enterprise-like, za wolno w niej się pisze na czas.
komentarz 7 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

więc idź w c++ bo najszybciej się w nim kody klepie

Skąd ta opinia?

komentarz 7 maja 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
jest prawie zawsze używany w competitive programmingu gdzie liczy się czas, nie wyobrażam sobie bym miał pisać jakiś contest w Javie albo pythonie (choć ten już bardziej)
komentarz 7 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Czas, że wydajność, bo jeżeli chodzi o ilość linii kodu, to python jest zdecydowanie szybszy.
komentarz 8 maja 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Absolutnie nie czas, że wydajność. To przecież na contestach się nie liczy (nie liczy w sensie z dokładnością do tej samej asymptotyki wykonania)/jest przeliczane. Czas, że szybkość pisania kodu. Ilość linijek nie zawsze przekłada się na szybkość pisania kodu. Gdyby python był zdecydowanie szybszy to na contestach używało by się pythona. A jednak używa się cpp, mimo że jest wiele możliwości

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez ow Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Igor515 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 362 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...