• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ zagadnienie języka programowania

Object Storage Arubacloud
0 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2020 w C i C++ przez Krzysiek3342 Nowicjusz (160 p.)
Witam jestem początkujący i chciałbym wiedzieć czy dobrze zrozumialem zagadnienie co to jest :

Instrukcja iteracyjna jest to wielokrotne powtarzanie  tej samej operacji w którym powtarzamy  pewny  Ciąg instrukcji skończona ilość razy tak zwaną Pętla. Dzięki niej Aby napisać program realizujący algorytm iteracyjny, korzystamy z (tzw. instrukcji pętli).   Istnieje możliwość dany Ciąg instrukcji powtórzyć bez korzystania pętli, ale zakładając że np było by to milion liczb które chcemy wyświetlić wypisanie takiej instrukcji która wyświetli  te liczby zajmie nam mnóstwo czasu. 10 liczb trwa np 10 sekund wypisanie  dla miliona liczb zajmie nam  około 100 000 sekund tzn około 28 godzin.Petle dzielimy na 3 rodzaje w języku programowania C++ For - while-i do While. Pętla for

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2020 przez Krzysiek3342 Nowicjusz (160 p.)
Czy moja teoria opisana słowami jest poprawna?
komentarz 6 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

1. Twoj tekst ma troche dziwnym bledow jezykowych i niektorych rzeczy nie zrozumialem, ale

2. Nie musi to byc skonczona ilosc razy. Mozesz zrobi petle nieskonczona i tak bedzie w dalszym ciagu iterowana, tylko ze np nie bedziesz mial warunku wyjscia z tej petli, tzn w moemncie przejscia petli nie bedzie on sprawdzany, dopiero wewnatrz jej ciala mozesz dac zalozmy if'a i break;

while (true)
for (;;)

3. Instrukcji petli? to slysze pierwszy raz. Zeby zrealizowac cos w sposob iteracyjny uzyjesz petli, tak

4. czas wypisania tych liczb powinnien byc taki sam, czyli czy zrobisz:

for (int i = 0; i < 10; i ++) {
    std::cout << i;
}

czy:

std::cout << "1";
std::cout << "2";
std::cout << "3";
std::cout << 4";
std::cout << "5";
...

to ich czas raczej bedzie taki sam, ale czas posiwecony na napisanie kodu bedzie inny. I nie nie jest to jedyna mozliwosc wypisania kodu, czy powtarzenie jakies czynnosci x razy. Poczytac o rekurencji w programowaniu. Ale ona jest w niektorych przypadkach wolniejsza od samych petli.

5. tak w jezyku C++ wyroznia sie: while, do .. while i for. Ale od C++11 chyba, bo nie jestem pewien (mogla by od poczatku) doszla rowiez petla: for_each:

http://www.cplusplus.com/reference/algorithm/for_each/

 

0 głosów
odpowiedź 6 maja 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
Wypisanie miliona liczb powinna trwać ~ sekundy w zależności od procesora
komentarz 6 maja 2020 przez Krzysiek3342 Nowicjusz (160 p.)
Rozumiem że w zależności od mocy obliczeniowej ale zależy mi czy teorie instrukcji dobrze opisałem słowami

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2021 w C i C++ przez Latarnik Użytkownik (650 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 249 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w C i C++ przez betman Bywalec (2,630 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 1,842 wizyt
pytanie zadane 2 stycznia 2017 w C i C++ przez Arkadiusz Sieczak Początkujący (400 p.)

92,571 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...