• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Wordpress] Jak usunąć nazwę strony z banera?

0 głosów
1,284 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2020 w HTML i CSS przez Patryk_MW Nowicjusz (120 p.)

Modyfikuję obecnie motyw "Highlight" dla mojej nowej strony internetowej opartej na Wordpressie. W motywie tym automatycznie wgrany jest baner wyświetlany pod menu. Można to nawet zrobić, aby ładnie wyglądało, ale jest jeden problem - na banerze tym widnieje nazwa mojej strony. Jest to zwykły napis bez możliwości edycji i wygląda po prostu mało elegancko. Chciałbym się tego napisu pozbyć, tylko niestety jestem zielony w tych sprawach i proszę Was o pomoc. Jeśli jest tutaj ktoś, kto wie jak się tego napisu pozbyć to będę wdzięczny za odzew.

http://centrumwywiadow.pl/

PS. W personalizacji na wordpressie dostępna jest tylko opcja: "Pokaz podtytuł (opis blogu)". Wówczas po kliknięciu, oprócz nazwy strony, na banerze pojawia się także jej opis.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 maja 2020 przez frostify Mądrala (5,640 p.)

Przywróć kod, który usunąłeś:

<h1 class="hero-title">
           <?php echo mesmerize_title(); ?>
       </h1>

W miejscu z którego go usunąłeś.

Najlepiej takie rzeczy nadpisywać przez child theme, edytowanie oryginalnego pliku używanego motywu to zła praktyka, gdyż przy aktualizacji motywu (nawet jeśli wyłączysz automatyczne aktualizacje, przypadkiem może i tak się zaktualizować) wszystkie zmiany zostaną nadpisane, czyli usunięte.

Jeżeli chcesz zachować tytuły pozostałych stron, a usunąć tytuł tylko z głównej strony, możesz to zrobić inaczej.

Strona główna ma przypisaną klasę do <body> o nazwie home.

Dodaj ten kod do swojego pliku css (jeżeli nie wiesz, jak edytować plik css, to napisz):

.home .hero-title {
display: none
}

Dzięki temu kodowy tylko tytuł na stronie głównej nie będzie się wyświetlał, a na pozostałych, które nie mają już klasy home przepisanej do body, tytuł już będzie wyświetlał się normalnie.

komentarz 6 maja 2020 przez Patryk_MW Nowicjusz (120 p.)
Super, dzięki - działa :)
0 głosów
odpowiedź 5 maja 2020 przez jakub.parlej Obywatel (1,390 p.)
Kliknij na ten napis prawym przyciskiem myszy i wybierz "zbadaj element". Powinna pojawić Ci się konsola przeglądarki. Zrób screena tego okna po prawej i wrzuć tutaj w komentarzu.
0 głosów
odpowiedź 5 maja 2020 przez prawastrona Nowicjusz (180 p.)

Jedyne wyjście to zalogować się na serwerze przez Filezilla i edycja pliku -content/themes/mesmerize\inc\header-options\content-options\inner-pages.php

linia 99-101

usuń ten kod

<h1 class="hero-title">
            <?php echo mesmerize_title(); ?>
        </h1>

komentarz 5 maja 2020 przez Patryk_MW Nowicjusz (120 p.)

Dziękuję! Co prawda, nie zrobiłem tego w Filezilla, a gdzie indziej, ale dzięki Twojej instrukcji pomogło.

A, mam jeszcze pytanie... Bo jak usunąłem ten kod to zniknęły też nazwy stron (O mnie, Kontakt itp). A, te akurat na banerze nie wyglądały tak źle :D Rozumiem, że nie ma opcji, zrobić tak, aby wywalić tylko napis ze strony głównej, a pozostałe zostawić?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 157 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 775 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2019 w HTML i CSS przez Adrian86452 Użytkownik (690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 518 wizyt

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...