• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Zapisywanie danych do pliku

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,454 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2020 w C i C++ przez MasaSkilli12 Nowicjusz (170 p.)

Witam,

Przychodzę do was z problemem z którym próbuje się uporać już jakiś czas. Dostałem zadanie od nauczyciela: 

Do pliku o nazwie dane.txt wpisz trzy liczby całkowite a, b, c. Liczby te wykorzystaj
jako współczynniki równania kwadratowego ax2+bx+c=0. Wyniki rozwiązanego
równania wpisz do pliku rozwiązanie.txt.

Mój aktualny zapis wygląda tak:

#include <iostream>
#include <string>
#include <fstream>
using namespace std;

int main()
{
    int a,b,c;
    double delta,x0,x1,x2;
    ifstream odczyt("dane.txt");
    odczyt>>a>>b>>c;
    cout<<"Wczytane liczby:"<<a<<","<<b<<","<<c<<endl;
    cin.get();
    ofstream zapis("rozwiazanie.txt");
    zapis<<"Zapisuje: "<<a<<"x^2+"<<b<<"x+"<<c<<"=0"<<endl;
    a=a*2;
    zapis<<"Po: "<<a<<"x^2+"<<b<<"x+"<<c<<"=0"<<endl;
    zapis.close();
    odczyt.close();
    return 0;
}

Kompletnie nie wiem co dalej robić aby to działało tak jak powinno. Z góry dziękuję za pomoc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2020 przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
Wczytywanie niby działa, Pokazywanie wczytanych liczb tez działa :)  W rowanniu kwadratowym masz bład :)
komentarz 5 maja 2020 przez Eriss69 Gaduła (4,470 p.)
Znaczy u mnie działa w rozwiazaniu pokazuje mi dobre rozwiazanie :)
0 głosów
odpowiedź 5 maja 2020 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Musisz policzyć deltę Δ = b² -4ac i wyznaczyć miejsca zerowe x1,2=(-b±sqrt(Δ))/(2a).
komentarz 5 maja 2020 przez MasaSkilli12 Nowicjusz (170 p.)
Właśnie nie wiem jak to napisać...
komentarz 5 maja 2020 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
#include <cmath> //pow() - potęga, sqrt() - pierwiastek kwadratowy

...

delta = pow(b, 2) - 4 * a * c;

if(delta < 0) {
 // tutaj co sie dzieje w przypadku wyróżnika ujemnego
}
else {
  x1 = (-b-sqrt(delta))/2/a;
  x2 = (-b+sqrt(delta))/2/a;
}

Mam nadzieję, że chcesz liczyć rozwiązania tylko dla delty nie ujemnej.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 582 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 158 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2016 w C i C++ przez Hohlik741 Nowicjusz (160 p.)
–5 głosów
2 odpowiedzi 499 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...