• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zarządzanie i kontrola proceosora (taktowania, poboru mocy [W], napięcia na na rdzeniu) z poziomu systemu Linuxa

Cloud VPS
0 głosów
171 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,740 p.)
Mam taki problem, włożyłem do laptopa 3 razy mocniejszy procesor, jeden z najszybszych pod moją płytę główną, niestety nie założyłem, że taki mocarz będzie pobierał dużo więcej energii liczonej w [W], a przez to będzie dużo bardziej się grzał. Wobec czego wymieniłem pastę, odetkałem chłodzenie, ale odkryłem inny problem, procesor automatycznie zaczynał pracować w trybie TURBO 3.4 GHz, chciałbym go stłumić do 2.6 GHz czyli częstotliwości bazowej. Muszę to zrobić z poziomu systemu, albowiem nie mam takiej możliwości zrobić tego w BIOSIE, nie ma tam takie opcji. Pytanie:

Ja stłumić i zarządzać parametrami procesora w Linuksie?

Dla ciekawskich parametry komputera:

Miałem i5 II generacji

Teraz mam i7 3720QM

Jest to laptop HP EliteBook 2570p

Używam Linux mint

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 maja 2020 przez overcq Pasjonat (22,630 p.)
wybrane 8 maja 2020 przez Mateusz Analityk
komentarz 8 maja 2020 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,740 p.)
Podane parametry wpisałem ręcznie w plikach konfiguracyjnych cpu /sys/devices/system/cpu

Dzięki za pomoc

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 479 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,048 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 929 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Sprzęt komputerowy przez Grzegorz1989c Początkujący (270 p.)

93,487 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,771 komentarzy

62,902 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...