• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poprawna dynamiczna alokacja i delokacja pamięci C++.

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
107 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2020 w C i C++ przez Hepsko Początkujący (260 p.)
Czy jak stworze sobie dynamicznie obiekt i nie usunę go na końcu programu, to czy jest to błąd ? I tak samo jeśli mam w klasie przykładowo stworzoną tablice wskaźników i w destruktorze nie nie dodam klauzuli delete[] nazwa, to czy jest to błąd ?  Pytam bo w zadaniu miałem podpunkt poprawna alokacja i delokacja pamięci. I się po prostu zastanawiam czy nie usunięcie obiektów że tak powiem z palca można potraktować jako błąd. Jestem javowcem i mnie irytuje to zarządzanie pamięcią. :c
komentarz 1 maja 2020 przez TOWaD Gaduła (3,830 p.)
komentarz 1 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (41,900 p.)
Idiom RAII jasno określa jak powinna wyglądać alokacja pamięci w C++. Warto rzucić na niego okiem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 maja 2020 przez mokrowski Mędrzec (153,880 p.)

Czy jak stworze sobie dynamicznie obiekt i nie usunę go na końcu programu, to czy jest to błąd ?

Tak.

I tak samo jeśli mam w klasie przykładowo stworzoną tablice wskaźników i w destruktorze nie nie dodam klauzuli delete[] nazwa, to czy jest to błąd ?

Tak.

Jestem javowcem i mnie irytuje to zarządzanie pamięcią. :c

Pij ziółka zamiast kawy na uspokojenie :)

komentarz 1 maja 2020 przez TOWaD Gaduła (3,830 p.)

delete[]  chyba nie zawsze działa

aczkolwiek nie wiem czy to poprawnie

#include <iostream>
class des {
        int a=0;
    public:

        ~des()
        {
            std::cout<<"usnalem sie"<<std::endl;
        }
        void show()
        {
            std::cout<<a<<'\t';
        }
};

class tabptr {

        des * tab[5] {nullptr};
    public:
        tabptr ()
        {
            //for(int i=0; i<5; i++) tab[i]=new des;
            tab[2]=new des;
            tab[4]=new des;
        }
        void show ()
        {
            for(int i=0; i<5; i++) tab[i]->show();
        }

        ~tabptr ()
        {

            for(int i=0; i<5; i++) if(tab[i]) delete tab[i];
            //    for(int i=0; i<5; i++) tab++=nullptr;
        }
};
using namespace std;

int main()
{
    tabptr a;
    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 222 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 163 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2020 w C i C++ przez monterek4444 Początkujący (350 p.)

90,401 zapytań

139,014 odpowiedzi

311,515 komentarzy

60,082 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...