• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sztuczna Inteligencja

Object Storage Arubacloud
0 głosów
744 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2020 w C i C++ przez Miękko Brody Nowicjusz (180 p.)
Witam wszystkim serdecznie.

Jestem nowy na forum, zatem powitanie już za mną, teraz przejdę do konkretów.

Zastanawiam się, czy do SI lepiej nada się C++ czy Python?

Zdaje sobie sprawę, że Python bardziej pójdzie przez uczenie maszynowe, jednak nie do końca, o taki efekt mi chodzi. Poza tym czy w C++ nie zrobię tego samego co Pythonie, a nawet jeszcze więcej? Rozwój SI do pewnego poziomu, plus jego implementacja jako osobny program, ewentualnie część gry. A może jedno i drugie?

Nie do końca wiem, co mi lepiej pomoże.

Niby C++ jest nieograniczony, ale czy w tym konkretnym przypadku nie lepszy byłby Python?

Osobiście uczę się cały czas C++ i właściwie od tego języka zaczynałem, taki samouk.

Aktualna wiedza czy możliwości to raczej nic wielkiego. Przerobione książki Praty i Stroustrupa. I około 60 wyzwań ze 100 programistycznych, póki co. Aktualnie mogę poświęcić na naukę znacznie więcej czasu, więc jeśli miałbym poznawać nowy język, to teraz. Chyba że C++ mi wystarczy i warto jeszcze bardziej go poznawać i ćwiczyć.

Z Pythonem miałem styczność taką, że tylko o nim czytałem, nic więcej.

Będę wdzięczny za każdą radę, pomoc czy też dyskusję.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2020 przez veron_v Obywatel (1,360 p.)
Hej. Nie wiem czy przyda Ci się moja opinia, aczkolwiek jeśli już jesteś na etapie w którym c++ ogarniasz na tyle by stawić czoła algorytmom jakie Ci z pewnością będą potrzebne, to bez wahania zaczął bym prace w c++. Python jest językiem interpretowalnym co z pewnością wiesz. Co przekłada się w wielu sytuacjach na o wiele wolniejszą prace. Fakt że jego prostota pozwala na stworzenie czegoś o wiele szybciej niż w językach C/C++ ale niesie to za sobą, raz ograniczenia, a dwa wydajność. Nie wiem dokładnie co chcesz stworzyć. SI jak to Si. Tylko ciąg literałów,  zmiennych, funkcji itp. Nic innego jak to co zechcesz zaimplementować i do czego ma Ci to służyć. Przechodząc do meritum. Osobiście wybrał bym C++ gdy bym czuł się na siłach iż podołam wyzwaniom jakie mnie czekają. :)) Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzonka i wytrwałości :)
1
komentarz 30 kwietnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie zeby cos, ale polecanie C++ do zabawy w AI to chyba lekki masochizm ;). Sam temat AI nie nalezy do prostych i sama znajomosc jezyka C++ musialaby byc na wysokim poziomie + znajomosc tematu siecii neuronowych itd. Nie bez powodu sa jezyki, ktore sa powiedzmy dedykowane so AI (python, Rust, R, Go). Pythom jest polecany, bo ma bardzo duza baze, jesli chodzi o biblioteki. A jezeli piszesz w C++ z podstawowa wiedza, to Twoj kod moze byc tak samo wolny jak w pythonie.
komentarz 30 kwietnia 2020 przez veron_v Obywatel (1,360 p.)
Jeśli już coś robić, to robić to tak jak należy. Półśrodki nie są rozwiązaniem w fazie finalnej. No chyba że się chce coś zrobić ale nie chce się robić więc cóż.. co kraj to obyczaj ;) Bez obrazy DragonCoder.
komentarz 30 kwietnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Nie mieszkam w Polsce ;)

2. https://ai.stackexchange.com/questions/6185/why-does-c-seem-less-widely-used-in-ai

3. https://mloss.org/software/

4. https://ai.stackexchange.com/questions/7205/why-python-not-c

Nie zaczalbym implemetacji AI w C++ majac mla wiedze na ten temat + mala wiedze na temat jezyka C++. Dopiero po stworzeniu kilku mniejszych w Pythonie, gdzie wiedzialbym jak sie je implementje oraz z czym to sie je, zabralbym sie do C/C++, ale znajomosc wiedzy tez musi byc na jakims poziomie
komentarz 30 kwietnia 2020 przez veron_v Obywatel (1,360 p.)
Nie wiem na jakim poziomie jest założyciel tego wątku. Mimo wszystko skoro rozmyśla nad AI, wnioskuję iż musi mieć rozsądny poziom by za to się zabrać. Po za tym w mojej odpowiedzi jak byk napisane "Jeśli czujesz się na siłach, wybierz Cpp" Z naciskiem na "jeśli" Proszę czytać ze zrozumieniem a nie za wszelką cenę ukazywać swoją racje. Choć w tym przypadku prawdopodobnie jej braku. ;) Trochę pokory szanowny kolego.
komentarz 30 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

@veron_v, Żeby uściślić, Python jest jeżykiem kompilowanym do bajt kodu. Obecnie jest bardzo mało języków interpretowanych. 

komentarz 1 maja 2020 przez BT101 Stary wyjadacz (12,540 p.)

@DragonCoder GOLang dedykowany do AI? Jeśli już szukać na siłę do czego jest dedykowany to powiedziałbym, że do budowy API. API, które potrzebuje dużej wydajności ze względu na concurrent requesty.

+1 głos
odpowiedź 30 kwietnia 2020 przez Miękko Brody Nowicjusz (180 p.)
Bardzo wam dziękuję, za dyskusję w temacie. Myślę, że do poziomu być może waszego, sporo mi brakuje. Aczkolwiek siedzę w tym z pasji. Wyciągam wnioski z naszej dyskusji, za którą ponownie dziękuję.

Ciężko mi określić dokładniej mój poziom. Więc postaram się, może nieco przybliżyć moje spojrzenie.

Zaczynając z C++ głównym motywem było jak zauważyliście AI. Oraz oczywiście branża gier. SI, projekcja poziomów itd.

Zafascynowalem się kiedy tworząc, tak naprawdę z niczego, otrzymujemy coś namacalnego, nową przyszłość czy chociażby spełnienie, w pewnym stopniu. Inteligencja która reaguje na nasze poczynania, uczy się poniekąd na błędach. Czy dostosowuje do określonych zachowań użytkownika. Dlatego też od właściwie początków kiedy miałem styczność z komputerami, te marzenie się narodziło. Niestety od dość niedawna dopiero mogłem zacząć je realizować czy też siebie.

Nie uważam C++ za masochizm :) Raczej za klucz, który otwiera bramy. Aczkolwiek jestem otwarty na inne języki, które będą mi pomocne. Chociaż wydaje mi się, że C++ posiada możliwości wszystkich innych języków, a może się mylę? Do tego jest wydajny i szybki, w sensie reakcji.

Trochę sobie posiedzieć chciałem też w UE, ale komputer mi w danym okresie tego nie wytrzymał xD Plus grafika 3d oczywiście. To jest kwestia drugorzędna, najważniejsza jest dla mnie sztuczna inteligencja, rozwój tego tematu że tak powiem.

Bardzo ciekawe spostrzeżenie odnośnie neurobiologii, na szczęście nie trzeba od razu znać się na wszystkim, a raczej krok po kroku ;) oczywiście z pomocą specjalistów, w danej dziedzinie, ich rad czy spostrzeżeń. Najważniejsze żeby przeszkody pokonywać, problemy rozwiązywać.

No i tak właśnie pracuje z tym swoim marzeniem. Jeśli komuś to pomogło nakreślić "mój poziom" to chętnie wysłucham dalszych dyskusji, czy też rad.
komentarz 1 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Nie uważam C++ za masochizm :)

Uzylem tego okreslenis w takim znaczeniu, ze napisanie tego samego w innym jezyku, np python jest duzo latwiejsze i szybsze i jest mniej kur*** podczas kodu

Chociaż wydaje mi się, że C++ posiada możliwości wszystkich innych języków, a może się mylę? 

To co zrobisz w C++ zrobisz tez w python, nawet C, i innych jezykach. Jest taka ilosc libek na rynku, ze ciezko mowic, ze jakis jezyk jest ograniczony

Mozezs przeszukac forum pod temstyka AI, bylo sporo odpowiedzi z czym to sie je, czemu jedt polecany ten a nie inny jezyk. Btw C++ i python w polaczeniu, to cudo, ktore nigdy nie bedzie Cie ograniczac, nawet w gamedev robi sie takie opolaczenie, zeby bez potrzeby nie utrudniac sobie pracy

1
komentarz 1 maja 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

To co zrobisz w C++ zrobisz tez w python, nawet C, i innych jezykach. Jest taka ilosc libek na rynku, ze ciezko mowic, ze jakis jezyk jest ograniczony

Gdyby tak nie było, nie istniała by konkurencja. Dajmy nawet Rusta i C++, oba mają swoje ograniczenia. Poza tym to tylko narzędzia...

komentarz 2 maja 2020 przez veron_v Obywatel (1,360 p.)

@Miękko Brody, Ja spasuję w tym temacie. Jestem zbyt zielony by doradzić a przede wszystkim dobrze doradzić w w/w materii. Jedynie co mogę dodać ze swojego subiektywnego odczucia i z tego co się naczytałem na temat kodzenia.. C++ w zasadzie jest językiem bez ograniczeń. Nie należy do najprostszych ale też nie jest niemożliwy do ogarnięcia. Stąd moje subiektywne odczucie iż jest to język najbardziej odpowiedni w zasadzie niemal do wszystkiego, pomijając frontweb. Tak że ja się poddaję :) 

komentarz 2 maja 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Zarowno frontend jak i backend dla webu tez mozna napisac, sa open sources libki, ktore na to pozwalaja
+1 głos
odpowiedź 1 maja 2020 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

bardzo krótko: po prostu python. Napisz backpropa w c++, jakieś konwolucje, filtry a potem powtórz to samo w pythonie używając numpy. Do tego dorzuć mnogość bibliotek do pythona, gdzie do cpp jest ich dużo mniej.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 535 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 246 wizyt
pytanie zadane 25 października 2021 w C# przez TerryLocks Użytkownik (590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 683 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2021 w Python przez janzw4 Bywalec (2,050 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...