• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows - świeży system, prawidłowy setup

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
167 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez chmod96 Obywatel (1,380 p.)

Cześć, za niedługo będę robił reinstalację systemu Windows.

Na czystym systemie, chciałbym go skonfigurować "poprawnie". Mam tu na myśli głównie bezpieczeństwo.

Chciałbym w odpowiedzi otrzymać link do artykułu - Tutorial'u  lub twoje zdanie, na temat, jaki antywirus wybrać (darmowe wersje najlepiej) lub jaki firewall jak go skonfigurować i czy ewentualnie łączyć antywirus z firewall mam tu na myśli dwa różne oprogramowania np. Avast - Comodo (pierwszy lepszy przykład).

Pozostałe rady, jak utrzymać komputer w dobrej kondycji po reinstalacji systemu, miło widziane.

gdyby moje pytanie było nie do końca jasne, dopytać w komentarzu.  

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 29 kwietnia 2020 przez jakub.parlej Obywatel (1,390 p.)
edycja 29 kwietnia 2020 przez jakub.parlej

Ja osobiście korzystam z Comodo Antivirus + zapora windowsowa i nie mam żadnych problemów. Uważam, że najlepszym antywirusem jest
człowiek, uważając na to co pobiera i na jakie strony wchodzi wink Znam osoby, które co chwile mają problem z komputerem bo coś pobrały albo gdzieś weszły... wystarczy być ostrożnym i zwykła zapora systemowa też wystarczy. 

A co do wspomnianego Avasta... już więcej do niego nie wrócę. Wyrobiłem sobie o nim niekorzystne zdanie. Ale to twoja decyzja, więc możesz poczytać jakieś opinie na jego temat.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,097 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 3,115 wizyt

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,656 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...