• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Metody klasy. Przetwarzanie obiektów przez zmienną, wskaźnik i referencję

0 głosów
144 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2020 w C i C++ przez toja123321 Nowicjusz (220 p.)

Witam, mam problem z programowaniem w C++. Zacząłem robić zadanie jednak w trakcie robienia, zgubiłem się.
Zadanie:
Utwórz nowy projekt. Zdefiniuj w pliku nagłówkowym klasę Tosoba zawierającą:  pola: nazwisko, imię, datę urodzenia i  metody: 2 przeciążone konstruktory bez i z parametrami, destruktor i metody: wczytaj -wczytywanie danych z klawiatury, 2 przeciążane metody wyswietl - wyświetlanie danych osobowych,(imie, nazwisko, data urodzenia – wersja 1 lub imie, nazwisko, wiek – wersja 2) oraz 2 przeciążane metody info - wyświetlanie informacji czy jest to dziecko, osoba pełnoletnia, osoba 30+ czy osoba 50+ l – wersja 1 lub wyświetlenie informacji w którym roku osoba ukończyła 18 lat – wersja 2. Wykonaj operacje na obiekcie tej klasy.

Mój kod:  

#include <iostream>
#include "Tosoba.h"

using namespace std;

int main()
{
    cout << "Hello world!" << endl; //4 obiekty
    return 0;
}
#ifndef TOSOBA_H
#define TOSOBA_H

struct TData
{
    int d,m,r;
};
class Tosoba
{
    public:
        Tosoba();
        Tosoba(int dd, int mm, int rr):d(dd),m(mm),r(rr) {};// 3 parametry
        virtual ~Tosoba();
        void wczytaj();
        void wyswietl();
        int rok;

    protected:

    private:
        //pola
        string imie;
        string nazwisko; //inaczej char nazwisko[25];
        TData dataUrodzenia;
};

#endif
#include "Tosoba.h"

Tosoba::Tosoba()
{
    //ctor
    cout<<"Dziala konstruktor domyslny"<<endl;
}

Tosoba::~Tosoba()
{
    //dtor
    cout<<"Dziala destruktor"<<endl;
}

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2020 przez j23 Mędrzec (164,240 p.)

Tosoba. Ktoś, kto pisał to zadanie jest chyba zatwardziałym builderowcem ;)

Klasa TData jest zbędna.

Konstruktor parametryczny powinien ustawiać wszystkie pola a nie tylko datę. Teraz odwołuje się do pól, których nie ma w klasie, bo data jest w dataUrodzenia.

Zastanawia mnie to przeciążanie metod wyswietl i Info. Niby co miałoby być w parametrach tych funkcji, co odróżniałoby je od siebie?

 

W sumie nie napisałeś z czym konkretnie masz problem.

komentarz 28 kwietnia 2020 przez toja123321 Nowicjusz (220 p.)
Mój problem polega, na tym że nie wiem jak napisać ten program dla opcji wyświetl.
komentarz 28 kwietnia 2020 przez j23 Mędrzec (164,240 p.)

Możesz zrobić tak:

enum w1_t { _1 };
enum w2_t { _2 };

class Tosoba
{
public:
    void wyswietl(w1_t) { std::cout << "wyswietl 1\n"; }
    void wyswietl(w2_t) { std::cout << "wyswietl 2\n"; }
};

int main()
{
    Tosoba o;
    
    o.wyswietl(_1);
    o.wyswietl(_2);
}

Choć nie wiem, czy o to dokładnie chodzi... no ale przeciążenie jest ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 150 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2018 w Java przez studenciak Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 5,325 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2017 w C i C++ przez Evelek Nałogowiec (29,060 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 319 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2019 w C i C++ przez Michał_Warmuz Mądrala (5,840 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

85,082 zapytań

133,883 odpowiedzi

296,819 komentarzy

56,216 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...