• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co zrobić aby SublimeText 3 debugował program w konsoli?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
452 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Cześć, mam problem mianowicie, gdy odpalam debugowanie prostego prostego programu, w którym do zmiennej trzeba wpisać jakiś tekst a potem zostaje on wyświetlony to program się zatrzymuje na inpucie po wpisaniu tekstu. Więc czy da się tak zrobić aby po naciśnięciu ctrl+b odpalała się konsola, w której wykona się program tak jak np.w CodeBlocks? Proszę o jakiś prosty sposób i wyjaśnienie. Dzięki za odpowiedzi.
komentarz 26 kwietnia 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Chcesz debugować czy po prostu odpalić?

Sublime to nie IDE, więc po prostu nie ma funkcjonalności debugowania.

Natomiast

aby po naciśnięciu ctrl+b odpalała się konsola, w której wykona się program tak jak np.w CodeBlocks

Brzmi, jakbyś po prostu chciał ten program skompilować i uruchomić skrótem w ST?

Jak piszesz C++a i nie używasz IDE, to masz już jakiś build system ustawiony do kompilowania tego kodu? (albo chociaż gotową komendę g++'a ?)

komentarz 26 kwietnia 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
Chciałbym odpalić. Po prostu, żeby odpalił się program w konsoli. A g++ właśnie będę instalował.
komentarz 26 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Jeżeli korzystasz z gcc, to masz gdb. 

https://www.youtube.com/watch?v=J7L2x1ATOgk

https://www.youtube.com/watch?v=bWH-nL7v5F4

Oczywiście, masz możliwość podpięcia gotowych komend pod edytor. 

komentarz 26 kwietnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Szczerze mówiąc debugowanie w terminalu może przyprawić o ból zębów. Już lepiej użyć jakiejś nakładki na gdb, która ucywilizowałaby to wszystko.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2020 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Jak wyżej napisałem, ST3 to nie IDE, tylko edytor tekstu. Nie wie, jak się buduje ani odpala kod.

Możesz mu zdefiniować komendę g++'a przez zdefiniowanie "build systemu" z interfejsie, patrz na przykład:

https://jdhao.github.io/2018/03/28/sublime-cpp-build-system/

https://stephencoakley.com/2015/01/21/guide-setting-up-a-simple-c-development-environment-on-windows

Alternatywnie, jeśli masz napisany własny make/cmake file, to pewnie możesz go wpiąć zamiast ręcznego pisania komend w ST.

(od siebie: osobiście używam dużo ST3, w tym czasem do C++a, ale na linuxie buduję zazwyczaj z konsoli.)

komentarz 26 kwietnia 2020 przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
To jeżeli ktoś używa ST3 to odpala kod innym programem?
komentarz 26 kwietnia 2020 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
@antos

C++ jest językiem kompilowanym i to kompilator kompiluje kod C++. A to czy uruchomisz kompilator z terminala na linuxie, czy z IDE (programu który ma ładny guziczek, który robi dokładnie to samo) to już nie ma znaczenia. Adrianowi chyba chodziło o to, że przypiszesz w ST3 odpowiedniemu skrótowi pewną komendę w terminalu która skompiluje i odpali program.

Podobne pytania

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...