• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ builder canvas, timer

0 głosów
125 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w C i C++ przez lujasjeden Użytkownik (860 p.)

Chciałbym sobie zbudować robota co będzie tańczył, no i chce to zrobić używając Canvasa bo nigdy tego nie robiłem niż ręcznie tworzyć kształty, no narysowanie sobie ogarnę bo przeczytałem artykuł jakiś ale chcę żeby niektóre kwadraty (z jego rąk się przemieszczały raz o x pixeli w górę a potem po jakimś czasie wracały. Jakbym to robił wstawiając ręcznie Shapy to bym dał Timer który co jakiś czas by:

if (kwadrat->Top==200 && kwadrat->Left==200) //przykladowe koordynaty
{
 kwadrat->Top+=100;
}
if (kwadrat->Top==300 && kwadrat->Left==200)
{
 kwadrat->Top-=100;
}

ale nie wiem jak przypisać jakąś nazwę kształtu Canvas lub jak jakoś go namierzyć, żeby komputer wiedział o który mi chodzi, no i nie wiem w sumie czy będe mógł go jakoś wpisać w Timer  

komentarz 30 kwietnia 2020 przez lujasjeden Użytkownik (860 p.)
czyli jak
komentarz 30 kwietnia 2020 przez j23 Mędrzec (164,240 p.)

Nie będę Cię uczył podstaw -> pierwszy z brzegu link

komentarz 30 kwietnia 2020 przez lujasjeden Użytkownik (860 p.)
rozumiem, że TForm to klasa już tak? Nie wiem jaki typ zmiennej dać probowalem:

 

class Rectangle;

TRect Rectangle;

Rect Rectangle;

nie wiem co tu ma być naprawde nie latwiej byloby gdybys napisal wszystko co trzeba robic a nie 3 dzien piszemy o tym samym? chcialem sie nauczyc tylko Canvas, moge sobie to z Shapow manualnie narysowac
komentarz 30 kwietnia 2020 przez j23 Mędrzec (164,240 p.)

Przecież nie będę za Ciebie pisać programu. To, o czym piszemy, jest naprawdę banalne, tylko Tobie brak podstaw i dlatego masz z tym trudności. Zabrałeś się za projekt, który wymaga nieco więcej wiedzy niż ta, którą teraz posiadasz. Chcesz nauczyć się Canvas. A wiesz chociaż, czym ten Canvas jest?

Tak, TForm jest klasą. Poprawna definicja to TRect Rectangle;

komentarz 30 kwietnia 2020 przez lujasjeden Użytkownik (860 p.)
no dokladnie brakuje mi wiedzy to pytam proste, tak czytalem czym jest Canvas, chodzi mi tylko jak sobie narysowana figure przemieszczac, zmieniac Visibla itp bo nie moge znalezc o tym informacji, ale juz trudno zaczalem to robic sobie manualnie

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 72 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2018 w C i C++ przez 10parys10 Początkujący (360 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 25 października 2016 w JavaScript przez Miki Bywalec (2,450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2018 w C i C++ przez Paweł Piech Użytkownik (720 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.Kompozycja

85,082 zapytań

133,883 odpowiedzi

296,814 komentarzy

56,216 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...