• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System nie rusza po instalacji najnowszych sterowników graficznych.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez handzel Nowicjusz (120 p.)
edycja 25 kwietnia 2020 przez handzel

Witam. Kilka dni temu zakupiłem nową kartę graficzną Gigabyte RTX 2060 (https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2060-oc-6gb-gddr6-gv-n2060oc-6gd-2-0-5801846/). Przed pierwszym uruchomieniu oczywiście wszystko było podłączone dobrze i komputer odpalił się jak zwykle. Pobrałem najnowszy sterownik NVIDIA (445.87) i przy pierwszej próbie zainstalowania system zawiesił się przy przeladowywaniu sterowników graficznych - „brak sygnału” i czarny ekran. Przełożyłem starą kartę graficzną do środka i komputer się odpalił. No to próba kolejna; wkładanie nowej karty, odpalam na czysto i ta sama historia - instalacja sterowników kończy się fiaskiem. Próbowałem podłączać kartę do TV przez HDMI, do starszego monitora Acer P223W na VGA z adapterem do HMDI oraz adapterem do DisplayPortu i zawsze to samo. W międzyczasie udało mi się raz odpalić system z nową kartą, ale następowały freezy na około 0,5-1sekundy co kilka-kilkanaście sekund. Postanowiłem przeinstalować sterowniki i zrestartować komputer, ale potem znów historia zatacza koło. Dokonałem aktualizacji BIOSu i to nic nie dało. Ciężko cokolwiek wskazać, ale podczas trybu awaryjnego w ustawieniach wyswietlacza podaje mi dane:

-Rozdzielczość 1280x1024

-Odświeżanie 1Hz (!)

 Wraz z kolegą znaleźliśmy pewną wskazowkę na jakimś forum i doszliśmy do wniosku, że może być problem z integracją sterowników karty dźwiękowej, bo po usunięciu ich z systemu w trybie awaryjnym i resecie komputer się uruchomił prawidłowo i wyświetlał wtedy rozdzielczość roboczą 1680x1050 i 59Hz!! Niestety euforia nie trwała długo, bo żeby sprawdzić czy to już koniec problemów, i czy jest to stabilne postanowiłem zrestartować komputer i wtedy sterowniki dźwięku załadowały się znów i problem powrócił. 
Długi wywód, ale mam nadzieję, że opisałem to w miarę czytelnie i rzeczowo. Pozdrawiam!

edit. Z tego wszystkiego zapomniłem dopisać swoją konfigurację komputera:

MoBo: Asrock N68-GS4 FX R2.0
CPU: AMD FX 8350

GPU: Gigabyte RTX 2060

RAM: DDR3 16GB (2x8)

Dyski: SSD GoodRam CX400 512Gb i HDD Toshiba 2Tb

Zasilacz: be quiet 500W

System: Windows 10 Pro 64bit

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 kwietnia 2020 przez Rollczi Bywalec (2,400 p.)

(Odp nr2)

Znam już odpowiedź na to pytanie. Przeszukałem kompatybilność twojej karty z płytami.

(Nvidia GeForce RTX 2060 6GB Compatible Motherboards)

z Firmy Asrock NIE MA na liście wasze płyty. To oznacza że nie jest ona kompatybilna z RTX 2060.

Na tej liście jest bardzo dużo płyt (z samego Asrock jest ok. 250).

 

komentarz 25 kwietnia 2020 przez handzel Nowicjusz (120 p.)

Według strony https://pcpartpicker.com płyta ASRock 970 Pro3 R2.0 będzie kompatybilna.
Znalazłem na olx używaną mobo i chyba się na to zdecyduję, o ile ktoś mi potwierdzi, czy faktycznie ASRock 970 Pro3 R2.0​​​​​​​ będzie pasowała. 

komentarz 25 kwietnia 2020 przez Rollczi Bywalec (2,400 p.)
edycja 25 kwietnia 2020 przez Rollczi

Faktycznie jest na liście kompatybilnych płyt z tą kartą

 

PS: Liczę na oznaczenie dobrej odp

komentarz 25 kwietnia 2020 przez handzel Nowicjusz (120 p.)

Dziękuję za pomoc :)

Myślę, że dopóki nie dozbieram do płyty głównej i procka to ten zestaw w całym zestawieniu będzie się spisywał. Na ten moment muszę się nadal ratować moim piekarnikiem od Radeona R9 290 cool

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2020 przez Rollczi Bywalec (2,400 p.)

Płyta: Asrock N68-GS4 FX R2.0 wejście posiada PCI Express 2.0 x16

a karat graficzna: Gigabyte GeForce RTX 2060 posiada PCI Express 3.0 x16

Problem może być w różnicy wersji (2.0 i 3.0) Płyta główna powinna mieć taką samą lub lepszą wersje bo 2.0 nie zabardzo obsłuży 3.0

Ogólnie to można wystartować komputer z Kartą bez dodatkowych sterowników (tylko te standardowe) i zainstalować później automatycznie w panelu sterowania po włączeniu systemu.

komentarz 25 kwietnia 2020 przez handzel Nowicjusz (120 p.)

Płyta: Asrock N68-GS4 FX R2.0 wejście posiada PCI Express 2.0 x16

a karat graficzna: Gigabyte GeForce RTX 2060 posiada PCI Express 3.0 x16

Problem może być w różnicy wersji (2.0 i 3.0) Płyta główna powinna mieć taką samą lub lepszą wersje bo 2.0 nie zabardzo obsłuży 3.0

 Rozumiem.

Zastanawiam się tylko dlaczego przed usunięciem/dezaktywowaniem sterowników dźwięku nic się nie działo, a po wykonaniu czynności komputer ruszył i czytał kartę jak z nut, system wskazywał poprawne dane w opcjach wyświetlacza no i przede wszystkim nie było tych mikro-ścinek jak w opisanym przeze mnie problemie w wątku.

Nie wiem czy jest sens wymiany płyty głównej o tej samym gnieździe co procesor... Jest to nie przyszłościowe. Jeśli nie będzie jakiegoś sensownego rozwiązania tego problemu, to w ostateczności poczekam miesiąc/dwa i dozbieram do jakiegoś zestawu CPU+mobo.

komentarz 25 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Problem może być w różnicy wersji (2.0 i 3.0) Płyta główna powinna mieć taką samą lub lepszą wersje bo 2.0 nie zabardzo obsłuży 3.0

Kompatybilność wstecz. 

komentarz 25 kwietnia 2020 przez Rollczi Bywalec (2,400 p.)

Kompatybilność wstecz. 

Karta w rezultacie powinna gorzej działać i mogą być komplikacje. 

komentarz 25 kwietnia 2020 przez handzel Nowicjusz (120 p.)
edycja 25 kwietnia 2020 przez handzel

Kompatybilność wstecz. 

Zatem... Co tu nie gra? 

edit. Co ze sterownikami dźwięku, o których mówię po raz kolejny, a są rzekomo winne całemu zamieszaniu? 

komentarz 25 kwietnia 2020 przez Rollczi Bywalec (2,400 p.)
Nie znam się na tym tak dokładnie (i nie wiem o co chodzi z tym dźwiękiem) Podeślesz link do posta na tym forum?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 324 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 194 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 70 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2020 w C i C++ przez Majster6918 Gaduła (4,030 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,648 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...