• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Project C# pomoc

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
377 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2020 w C# przez gmcode Gaduła (3,140 p.)

Witam, chce napisać projekt który pobiera od użytkownika 4 wartości i przypisuje je do następujących zmiennych A,B,C,D. Następnie zostają one wyświetlone w konsoli. Później użytkownik zostaje zapytany o wybór 2 z 4 dostępnych zmiennych i te wybrane zmienne zostają wyświetlone w konsoli. Na sam koniec chce aby wartości wybranych dwóch zmiennych podmienily sie wartościami.

Mam nadzieje ze w miarę zrozumiale napisałem co chce zrobić. Poniżej kod co napisałem dotychczas

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2020 przez Kajetan Duszyński Użytkownik (840 p.)
Po pierwsze jak chcesz odczytać dwie wartości (czyli wybór 2 z 4 pudełek) to zrób to na dwa razy, bo jak zacznie użytkownik kombinować czy oddzielić pudełko przecinkiem, średnikiem, myślnikiem itd. to nie ogarniesz :)

Po drugie upakuj to w obiekt Pudelko ktore bedzie mialo właściwości Id i Wartość. I najpierw przy ustalaniu wartości tworzysz 4 obiekty Pudelko i pakujesz je do listy List<Pudelko>.

Dzieki temu przy odczytaniu ktore pudelka wybral uzytkownik bardzo latwo je wyszukasz i podmienisz wartości.

Jakby coś było nie jasne to pisz śmiało :)
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2020 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
1. Oferuje zerknąć na funkcję Try Parse, i wczytywać jakiś tekst dopóki liczba nie będzie no... Liczbą

2. Jeżeli chcesz zamienić liczby wartościami, oferuje stworzyć oddzielną funkcję z parametrem w argumencie "ref".

3. Widzę brak schematu nazewnictwa nazw, polecam zaczynać z małej litery, i każde kolejne słowo pisać dużą, czyli zamiast pudelkod (jaki kod pudla? Po co Ci kod na pudla, psiaków nie lubisz?) to pudelkoD.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2020 przez jankustosz1 Nałogowiec (36,160 p.)
Nie wiem z czym masz problem. Możesz napisać komunikat podaj id pudełka które chcesz wyświetlić (2 razy taki komunikat żeby sczytać do dwóch zmiennych), ewentualnie możesz użyć metody stringa Split, by można było podać te dane po spacji. Następnie robisz 4 ify i jeżeli jedno z danych to A to wypisujesz wartość A, jeżeli jedno z nich do B to wypisujesz B itd.

Btw. Dużo prościej, szybciej i przejrzyściej jest użyć do tego tablic.
komentarz 20 kwietnia 2020 przez gmcode Gaduła (3,140 p.)

Wszystkim dziękuję za odpowiedz, obecnie mój kod wyglada tak jak poniżej w linku, proszę o ocene i uwagi.

code C#

komentarz 20 kwietnia 2020 przez Kajetan Duszyński Użytkownik (840 p.)
Najważniejsze pytanie to: czy u Ciebie działa?

Bo jak mamy komentować i oceniać? Rozumiem, że jest to ćwiczenie w nauce programowania więc ważne żebyś uczył się kolejnych konstrukcji
komentarz 20 kwietnia 2020 przez gmcode Gaduła (3,140 p.)
tak u mnie działa

Podobne pytania

+2 głosów
0 odpowiedzi 271 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 371 wizyt
pytanie zadane 10 września 2022 w C# przez Romun364 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 806 wizyt
pytanie zadane 16 marca 2022 w C# przez 10cdchanger Nowicjusz (120 p.)

93,013 zapytań

141,977 odpowiedzi

321,266 komentarzy

62,355 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...