• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Malware i przekierowania do reklam na sklepie WordPress WooCommerce

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
308 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2020 w PHP przez eric19972 Użytkownik (590 p.)
otwarte ponownie 2 marca 2022 przez eric19972
Witam, czy wie ktoś jak skutecznie pozbyć się Malware ze strony? Chodzi o to, że strona została zawirusowana tak, że nie dało się w ogóle na nią wejść. Znalazłem w plikach PHP jakieś dziwne skrypty i je usunąłem. Posprawdzałem pliki, zrobiłem update wszystkich plików core'owych WP i stronę odzyskałem. Postawiłem bazę danych na nowo z nowymi hasłami itp., a w panelu administracyjnym WP znalazłem konto admina, który nazywał się jak wygenerowany przez bota np. "sjkdaksdj@sdassa.sd". Usunąłem to konto i strona na pozór działa - jest postawiona na nowo razem z bazą, wyczyszczona i zmienione są wszystkie hasła. Problem w tym, że strona śmiga, ale po kliknięciu w koszyk nadal przekierowuje do reklam. Adres pokazuje niby na "/cart", a klikasz i nie da się zrobić nic, a reklamy Cię bombardują. Czyli skoro nie da się wejść w koszyk, to nie da się nic kupić, więc sklep jest bezwartościowy. Wie ktoś jak pozbyć się tego dziadostwa raz a porządnie? Próbowałem różnych wtyczek i nadal nic, niektóre nawet nie wykrywają że coś jest nie tak. Mam WP seciruty, firewalle itp też wszystko powłączane.

Z góry dzięki za odpowiedzi, uratujecie mi życie, jak się uda znaleźć jakieś rozwiązanie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2020 przez eunstachy Stary wyjadacz (14,180 p.)
Niestety bez wglądu do plików ciężko będzie coś znaleźć. Możesz zobaczyć czy w pliku functions.php nie ma jakiegoś dziwnego kodu (to takie popularne miejsce na tego typu rzeczy). Ewentualnie przejrzeć wp-content/plugins oraz wp-content/mu-plugins czy nie ma katalogów wtyczek których nie instalowałeś.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 814 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2018 w Systemy CMS przez bulgotnik86 Gaduła (3,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,110 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2018 w Systemy CMS przez bulgotnik86 Gaduła (3,040 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 230 wizyt

93,327 zapytań

142,325 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...