• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Własne CLI w pythonie

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
399 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2020 w Python przez bbbbbbbb Użytkownik (950 p.)
Pytanko na szybko jak zrobić aby po odpaleniu pliku własnego cli w pythonie w konsoli wyświetlała się TYLKO nazwa tego programu np. chciałbym aby w konsoli wyświetlało się mojeCLI: a tu dowolne komendy. Drugie pytanko czy ten program mogę jakoś przy pomocy jakieś biblioteki odpalać z ikony która będzie domyślnie w docku? Dodam że działam na macu

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2020 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

1. Najpierw wyczyść całą zawartość terminala (u ciebie może być inne polecenie)

import os

os.system("cls")

A następnie wypisz to co chcesz:

print("CLI:\n- abc\n- def")

(\n to znak nowej linii. Zamiast wywoływać 20 razy print, wywołujesz raz)

 

2. Według tego artykułu; https://thinkapple.pl/2019/04/30/poradnik-thinkapple-dock-w-mac-os/amp/

Wystarczy że ustawisz ikonkę plik.py i przeciągniesz go do doc'a. Jednak ścieżka do plik.py musi pozostać taka sama. 

komentarz 9 kwietnia 2020 przez bbbbbbbb Użytkownik (950 p.)
Ok dzięki wielkie :) Mam jeszcze pytanko z trochę innej beczki, mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy da się a jak tak to jak zrobić coś a 'la preprocessor w pythonie, mianowicie chciałbym stwrorzyć mały program który działał by na tej zasadzie że piszę odpowiednią składnię, odpalam ten plik i w folderze tworzy mi się plik javascript z jakąś konkretnie napisaną funkcją. Chodzi mi o coś w rodzaju sass lub nawet TypeScript, bardzo mnie ciekawi jak to konkretnie działa i chciałbym coś takiego napisać ale nie wiem od czego mam zacząć bo powiedzmy że zarys składni już mam.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 298 wizyt
pytanie zadane 31 października 2020 w Python przez bbbbbbbb Użytkownik (950 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 335 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2021 w Python przez Hajpa Użytkownik (880 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 232 wizyt
pytanie zadane 10 września 2021 w Python przez TerryLocks Użytkownik (590 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...