• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Unity- Obiekt jest niewidoczny w okienku "Game"

Cloud VPS
0 głosów
493 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2020 w C# przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
Witam,

Mam nietypowy problem, z którym się jeszcze nie spotkałem oraz nie mogę znaleźć na niego rozwiązania. Problem jest dość prosty, przynajmniej tak przypuszczam. Polega on na tym, że obiekt który zostal stworzony jest widoczny w okienku "Scene" (pojawia się i wykonuje odpowiednie ruchy- chociaż pojawia się ciekawe zjawisko, ponieważ wartość 'z' w Vector3 automatycznie zmienia wartość(?)), jednak nie pojawia się on po wciśnięciu "Play" w okienku "Game".

Co może być przyczyną takiego zachowania się obiektu ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2020 przez Bondrusiek Maniak (61,440 p.)
Jeśli to 2D to:

Też miałem kiedyś podobne błędy. Na scenie obiekt był widoczny a w widoku nie. To chyba jakiś bug bo raz tak się działa a po kolejnym uruchomieniu wszystko było w porządku.

Wydaje mi się że możesz to rozwiązać następujący:

- Spróbuj zmienić wartość z kamery tzn spraw aby ten obiekt był pomiędzy kamerą a tłem np kamera.z = -1, obiekt.z = 0 a tlo.z = 1

- Możesz stworzyć wartość SortingLayer i ustawić to na najniższym poziomie

- Jeśli obiekt posiada SpriteRenderer to ten komponent posiada wartość order in layer i możesz ją zwiększyć aby wyświetlało ten obiekt
komentarz 10 kwietnia 2020 przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
Dobrze dziękuję zasugeruję się tym. Pierwszą propozycje sam wykorzystałem opierając się o doświadczenie, jednak to nie przyniosło skutku.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2020 w C# przez Mariner Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 398 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2019 w C# przez Egzo Nowicjusz (180 p.)

93,487 zapytań

142,423 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...