• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ palindrom

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
762 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2020 w C i C++ przez tomes235 Początkujący (320 p.)
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
	int value;
	cin >> value;
	unsigned int mask = 0x80000000;
	unsigned int mask1 = 0x00000001;
	for ((mask > 0); ((value xor mask) == 0);) {
		mask >>= 1;
	}
	for ((mask1 = mask); ((value xor mask1) == 0); ) {
		mask1 <<= 1;
	}
	if (mask = mask1) {
			cout << "1";
		}
		else if (mask!=mask1) {
			cout << "0";
		}
	
	}
	

Cześć. Mam do napisania program, który sprawdza czy liczba jest binarnym palindromem. Jeśli jest to wyświetla 1 a jeśli nie to wyświetla 0. Problem w tym, że za każdym razem wyświetla mi "1".  Co mogę tu zmienić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
bool is_palindrome(unsigned n)
{
    unsigned mask{0};
    for(unsigned tmp{n}; tmp; tmp >>= 1)
    {
        mask = (mask << 1) | (tmp & 1);
    } 
    return mask == n;
}

 

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
template<typename T>
bool is_palindrome(T value) {
    static_assert(std::is_integral<T>::value, "Function require integral type");
    using UT = typename std::make_unsigned<T>::type;
    UT mask0 = 1;
    UT mask1 = 1;
    mask0 <<= (sizeof(value)*8-1);

    while (mask0 > mask1) {
        bool bit0 = (value & mask0) != 0;
        bool bit1 = (value & mask1) != 0;
        if (bit0 != bit1)
            return false;
        mask0 >>= 1;
        mask1 <<= 1;
    }
    return true;
}

 

komentarz 7 kwietnia 2020 przez tomes235 Początkujący (320 p.)
Wszystko okej, tylko potrzebuję zapisane maski w systemie szesnastkowym.
komentarz 7 kwietnia 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
1. Wywal szablon.
2. Zmień typ T na taki który cię interesuje.
3. Ustaw maski takie jakie chcesz
4. Pętla while pozostaje bez zmian

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,253 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w C i C++ przez Nitj'Sefni Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 821 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2017 w C i C++ przez Natalia Cierpiał Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 265 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2023 w C i C++ przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...