• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co lepsze Unity czy Unreal Engine 4?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
5,095 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
Cześć. Chciałbym zrobić grę. Mam tylko dylemat jeżeli chodzi o silniki. Nie wiem co wybrać, Unity czy Unreal ? Oglądałem jakieś filmik gdzie mówią ,że Unity jest lepszy na początek ale jakoś źle  mi się kojarzy (z podróbkami innych gier ). Dodam znam w miarę podstawy C# i C++. Jeżeli macie jakieś ciekawe tutoriale do, któregoś  z silników proszę o linka. Dzięki za odpowiedzi.
komentarz 4 kwietnia 2020 przez kalczur Gaduła (4,320 p.)
Jeśli znasz C# i dopiero zaczynasz to polecam sprawdzić silnik Godot. Lekki i intuicyjny. Jedyny minus taki, że nie ma aż tyle poradników co do tych wymienionych przez Ciebie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Powiem ci to zależy. Unity z nazwy to silnik 3D. Jednak nie jest aż tak wydajny jak UnrealEngine. Owszem w Unity da się robić gry 3D jednak nie jest to aż tak rozwinięte i na takim poziomie wydajności jak w UE. W UE z powodzeniem zrobił byś grę podobną do CS go, zaś w Unity zrobił byś jednak nie działała by ona tak jak w UE. Unity jest fajnym silnikiem ale głównie do gier 2D. Co ciekawe w UE też da się pisać gry 2D (blokujesz z jedną z osi). Jednak po co strzelać do much z armaty. Ja na twoim miejscu zaczął bym od gier 2D i unity zaś później spróbował bym UE.
komentarz 4 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)

Wydajność nie jest stricte powiązana z samym narzędziem jakiego używasz, a z kodem jaki piszesz. Twój podział owych silników jest kompletnie wyssany z palca. Pierwsza większa gra, która powstała na unity https://unity.com/madewith/escape-from-tarkov

Wydajność nie jest problemem, dopóki wydajność nie stanowi problemu. 

komentarz 4 kwietnia 2020 przez profesorek96 Szeryf (91,400 p.)
Nie łudźmy się C# nie jest tak wydajny jak C++.
komentarz 4 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,060 p.)
Samo unity jest napisane w c++.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,330 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 1,993 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2017 w C i C++ przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 436 wizyt
pytanie zadane 16 kwietnia 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)

93,442 zapytań

142,433 odpowiedzi

322,685 komentarzy

62,803 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...