• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytania odnośnie dodawania programu do autostartu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
76 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2020 w C i C++ przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)

Witam serdecznie z uśmiechem wszystkich zaglądających tutaj użytkowników,

otóż dostałem pewne zlecenie od taty, na napisanie pewnego programu. Szukałem odpowiedzi na swoje pytania już z jakieś dobre 1.5h. Czuję niedosyt, bo jeśli mam się za gruby projekt brać, muszę miec pewność. A więc:

1. Czy w zwykłym programie konsolowym (C++), można dodać jakieś linijki kodu, które automatycznie potrafiły by wklepać program do autostartu?

2. Czy można by było zrobić tak, że po uruchomieniu komputera, program sprawdzi, czy pewne daty z pliku .txt - zgadzają się z aktualną datą:

jeśli tak, program ma się pokazać na środku ekranu tak, by dopiero wyłączenie go, pozwoliło by innym programom na bycie na pierwszym planie

- jeśli nie, to ma się wyłączyć aż do kolejnego włączenia komputera (żeby nie zżerał pamięci)

Czy jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć na te pytania i naprowadzić jakoś na to, skąd poznać dane instrukcje do zabawy z autostartem, (jeśli tak) pojawieniem się na ekran i musowo byciem na pierwszym planie, do czasu wyłączenia ?

Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc!

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 kwietnia 2020 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

1. Tak. Odpowiedni wpis w rejestrze w kluczu

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

2. GetSystemTime

komentarz 4 kwietnia 2020 przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)
Dzięki wielkie za pomoc mistrzu!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 486 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Hellgrush Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 27 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez pionk18 Obywatel (1,590 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 527 wizyt
pytanie zadane 19 sierpnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez TheFunny Gaduła (3,420 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...