• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ funkcja, która pobiera argumenty, ale nie zwraca żadnej wartości. Co to i jaki przykład?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
550 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2020 w C i C++ przez Quba Użytkownik (870 p.)

Witam mam pytanko co oznacza funkcja która pobiera argumenty ale nie zwraca żadnej wartości i jaki byłby przykład takiej funkcji. Bo mam takie zadanie i nie do końca wiem jak uzupełnić ten kod o trzecią funkcję, która właśnie ma pobierać argumenty ale nie zwracać żadnej wartości.

Trzeba utworzyć trzeci szlaczek:

Kod:

#include <iostream>
using namespace std;
void szlaczek_1(void)       //funkcja nie pobiera argumentów i nie zwraca żadnej wartości
 {
      for(int j=0; j<20; j++) cout<<"*"; cout<<endl;	//zmienna lokalna
  }

void szlaczek_2()              //funkcja nie pobiera argumentów i nie zwraca żadnej wartości
{
     cout<<"jaki znak ma tworzyc szlaczek: ";
     char znak;
     cin>>znak;					//zmienna lokalna
     cout<<"ile znakow mam narysowac: ";
     int ile;					//zmienna lokalna
     cin>>ile;
     for (int i=0; i<ile; i++) cout<<znak; cout<<endl;
 }
int main()
{
    szlaczek_1();
    szlaczek_2();
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2020 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

ale masz taka funkcje juz, tylko nie przymuje prarametrow. Przydalabys sie informacja co ta funkcja ma robic, ale przykladem takiej funkcji moze byc:

void wypiszLiczbyWZakresie (int zakresMin, int zakresMax) {
    for (int i = zakresMin; i < = zakresMax; i++) {
          std::cout << i << "\n";
    }
}

2. te komentarze sa zbedne, kazdy kto programowal raz, wie ze jezeli w () nie ma nic, to jest to funkcja bez argumetow i to samo jest ze zmiennymi wewnatrz funkcji

0 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2020 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
void function(int ile, int znak)
{
    for (int i=0; i<ile; i++) cout<<znak; cout<<endl;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 155 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2020 w Java przez T100 Obywatel (1,450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 181 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2018 w C i C++ przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 557 wizyt
pytanie zadane 10 września 2022 w JavaScript przez Enzo1902 Użytkownik (510 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...