• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie macierzy, zaprzyjaźnianie, wskaźniki.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,067 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w C i C++ przez MaTiDxxx Początkujący (290 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

class Macierz
{
	private:
		float tab[3][3];
		int m = 3;
		int n = 3;
	public:
		Macierz() 
		{
			for(int i = 0; i < m; i++)
			{
				for (int j = 0; j < n; j++)
				{
					tab[i][j] = 0;
				}
			}
		}	
		
		void wczytajDane()
		{
			for(int i = 0; i < m; i++)
			{
				for (int j = 0; j < n; j++)
				{
					cin >> tab[i][j];
				}
			}
		}
		
		void wypisz()
		{
			for(int i = 0; i < m; i++)
			{
				for (int j = 0; j < n; j++)
				{
					cout << tab[i][j] << " ";
				}
				cout << endl;
			}
		}	
		
		friend void dodajMacierz();
};

void dodajMacierz()
{
	
}

int main()
{
	Macierz *ob1 = new Macierz();
	Macierz *ob2 = new Macierz();
	
return 0;
}

1. Klasa Macierz zawiera:
część prywatną (private):
- statyczną tablicę dwuwymiarową o rozmiarze 3 x 3 przechowującą liczby zmiennoprzecinkowe;
- zmienne przechowujące rozmiar tablicy;
część publiczną (public):
- konstruktor- w którym wypełniamy tablicę zerami
- metodę wczytajDane() wczytującą z klawiatury dane którymi będzie wypełniona macierz
- metodę wypisz() wypisującą zawartość macierzy (każdy wiersz należy
wypisywać w oddzielnej linii, a poszczególne liczby w wierszu oddzielamy znakiem spacji lub tabulacji).
2. Napisz funkcję zaprzyjaźnioną (friend) dodajMacierze() dodającą dwa obiekty klasy Macierz i zwracającą jako wynik wskaźnik na nowy obiekt klasy Macierz.
Wynik dodawania macierzy przechowujemy w nowo utworzonym obiekcie.
3. W programie należy za pomocą operatora new utworzyć dwa obiekty i dla każdego z nich wywołać metodę wczytajDane() oraz wypisz().
4. Następnie wywołaj funkcję dodajMacierze() oraz metodę wypisz dla nowego obiektu zawierającego wynik dodawania macierzy.


Posiadam takie zadanie do napisania... doszedłem tak mi sie wydaje do punktu 2, w którym zacząłem się gubić i nie wiem jak kontynuować. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak dokończyć punkty 2-3-4 ? 

Czy w punkcie 2 należy użyć wskaźników oraz &? 

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 31 marca 2020 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
wybrane 31 marca 2020 przez MaTiDxxx
 
Najlepsza

Funkcja dodajMacierz powina mieć postać

Macierz *dodajMacierz(const Macierz &m1, const Macierz &m2);

Funkcja przyjmuje stałe referencje (const Type &). Funkcja ma bezpośredni dostęp do przekazanych macierzy (nie jest robiona kopia obiektów). Argumenty funkcji są zabezpieczone przed modyfikacją.

Punkty 3 i 4 należy wykonać dosłownie. Pamiętaj, że musisz użyć operatora * aby przekazać wskaźnik jako referencję.

Edit:
Nie zapomnij zwolnić pamięci przed wyjściem z programu (lub zasięgu zmiennych)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w C i C++ przez MaTiDxxx Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 515 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 414 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2021 w C i C++ przez Fluxik Nowicjusz (240 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...