• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Generowanie formularza

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
373 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2020 w HTML i CSS przez jupikajej Początkujący (440 p.)

Chciałbym zapytać co mam zrobić gdy mam jakiś formularz i po wybraniu np. opcji pierwszej wygenerował się kolejny formularz odpowiadający wybranej opcji. W przykładowym kodzie pokazałem co i jak.

//mój kod

<label for="lista-z-wyborem">opis</label>
	<select id="lista-z-wyborem">
		<option></option>
		<option>opcja-1</option>
		<option>opcja-2</option>
		<option>opcja-3</option>
		<option>opcja-4</option>
	</select>
	<br>
	<button onclick="wybierz()">Wybierz</button>

<script>
		function wybierz()
		{
			???
		}
	</script>

//po wybraniu opcji i kliknięciu "wybierz"
//chcę aby wygenerował się formularz
//w zależności od wybranej opcji np.

//gdy wybiorę "opcja-1"
    <label for="lista-dla-opcji-1">opis</label>
	<select id="lista-dla-opcji-1">
		<option>a</option>
		<option>b</option>
		<option>c</option>
		<option>d</option>
		<option>e</option>
	</select>

//gdy wybiorę "opcja-2"
	<label for="lista-dla-opcji-2">opis</label>
	<select id="lista-dla-opcji-2">
		<option>a</option>
		<option>b</option>
		<option>c</option>
		<option>d</option>
		<option>e</option>
	</select>

//gdy wybiorę "opcja-3"
	<label for="lista-dla-opcji-3">opis</label>
	<select id="lista-dla-opcji-3">
		<option>a</option>
		<option>b</option>
		<option>c</option>
		<option>d</option>
		<option>e</option>
	</select>

//gdy wybiorę "opcja-4"
	<label for="lista-dla-opcji-4">opis</label>
	<select id="lista-dla-opcji-4">
		<option>a</option>
		<option>b</option>
		<option>c</option>
		<option>d</option>
		<option>e</option>
	</select>

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2020 przez eunstachy Stary wyjadacz (14,180 p.)

Przykładowy kod:

CSS

.option-based-select {
    display: none;
  }

.option-based-select--is-visible {
    display: block;
  }

HTML

<select id="main-select">
  <option value="option-1">opcja-1</option>
  <option value="option-2">opcja-2</option>
</select>

<select class="option-based-select" id=option-1>
    <option>Opcja pierwsza</option>
    <option value="option-2">opcja-1</option>
    <option value="option-3">opcja-3</option>
</select>

<select class="option-based-select" id="option-2">
    <option>Opcja druga</option>
    <option value="option-2">opcja-1</option>
    <option value="option-3">opcja-3</option>
</select>

JS

<script>
  $('#main-select').change(function() {
    const selectedValue = $(this).val()

$('.option-based-select--is-visible').removeClass('option-based-select--is-visible')
    $(`#${selectedValue}`).addClass('option-based-select--is-visible')
  })
</script>

O co tutaj chodzi? 

Wszystkim elementom select które mają być wyświetlone opcjonalnie dodajemy klasę "option-based-select" czyli po prostu ukrywamy je. W momencie wybrania danej opcji z głównego elementu select (ten o ID main-select) pobieramy wybraną wartość za pomocą kontekstu "this" (chyli elementu który wywołał zdarzenie). Następnie chowamy wszystkie wcześniej widoczne selecty (jeśli takie są) poprzez usunięcie klasy "option-based-select--is-visible" a na końcu pokazujemy select który ma ID taki sam jak wybrana wartość poprzez dodanie klasy "option-based-select--is-visible".

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2020 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Witaj, ja zaproponowałbym Ci następujący schemat działania, w swoim pliku .js mógłbyś w zmiennych trzymać template różnych wersji formularza np

const form1 = document.createElement('form');

form1.innerHTML = `wnętrze danego formularza - zwykły html`;

Mógłbyś pobrać referencje do tego głównego formularza, dodać na niego listener na "submit", w nim pobrać referencje do selecta znajdującego się wewnątrz niego, sprawdzać value tego selecta i w zależności jakie jest to value to dodawać dany formularz do strony za pomocą appendChild.

Tutaj mały przykład o co mi chodzi, żeby nie było za łatwo zamiast formularzy dodaje divy w odpowiednich kolorach, ale mam nadzieje, że zrozumiesz mój zamysł i z łatwością poradzisz sobie z Twoim zadaniem ;)

Widzę, że korzystasz z przestarzałych standardów JS's(dodawanie zdarzeń w HTML'u) więc podaje linki do wyjaśnień rzeczy których użyłem w tym przykładnie:

Gdybyś czegoś nie rozumiał to pisz śmiało;) 

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2020 przez Kasia C Obywatel (1,560 p.)
Najłatwiej to ustawiając odpowiednią klasę(.show lub .hide) lub style (display:block;  dla wybranego selecta i display:none; dla pozostałych). Po pierwsze każdą listę opcji (label i select) umieść w divie - kontenerze któremu nadaj id. Po drugie do "lista-z-wyborem" do każdej opcji dodaj wartość value. W value  możesz przechowywać id do każdego z kontenerów. Po trzecie w przypadku select lepiej stosować "onchange". Po czwarte w funkcji "wybierz" musisz pobrać wartość value która będzie wskazywać na wybrany kontener(z wybranym selectem). I na koniec wystarczy ustawić odpowiednie style lub klasę na podstawie tej wartości. To taki najprostszy sposób. Oczywiście sposobów na to jest więcej ale trudniej je wytłumaczyć.
komentarz 31 marca 2020 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
A co w przypadku gdy ktoś będzie grzebał w kodzie f12 i  w stylach odznaczy display:none  lub zmieni na display: block? Wtedy ukaże nam się cały formularz którego nie  chcielibyśmy ukazać. A co w przypadku nie zabezpieczenia się przed wysłaniem konkretnego wyboru? Wtedy można z łatwością dodać pozostałe pola  lub  wysłać  wszystko do bazy danych. Jest jeden serwis w pl sklep internetowy gdzie nie można było zmienić e-maila bo było z poziomu HTML nałożony na Input disabled=disabed ale gdy się go usunie to nadpisany e mail  zmienia się na nowy. Nie wiem bo nie sprawdzałem co w przypadku gdy zamiast e-maila wpisałbym cyfry czy przeszłoby to.

Osobiście wolałbym rozwiązanie takie gdzie jeżeli wybierasz select->option  ładuje się onchange z select - >option napisane w js
komentarz 31 marca 2020 przez Kasia C Obywatel (1,560 p.)
Główna zasada: wszystkie dane z formularzy powinny być walidowane po stronie backendu. A przed przesłaniem mogą być również sprawdzane przez js. Jeśli dodamy coś przez js to w przeglądarce również możemy to zmienić w taki sposób jak opisujesz. Dodawanie elementów z poziomu samego js też nie rozwiązuje problemu "ukrycia"  pozostałych części formularza bo do js też możesz zajrzeć. Jedyne rozwiązanie aby pozostałe części formularza były niewidoczne to pobieranie ich z serwera za pomocą Ajaxa.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 251 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 2,468 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 872 wizyt

93,440 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,679 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...